David L. Robbins: De Rattenoorlog

published Feb 13, 2005, last modified May 18, 2007

Ik heb net een boek uitgelezen van David L. Robbins over de slag om Stalingrad.

Ik heb net een boek uitgelezen van David L. Robbins. Het gaat om De rattenoorlog - of in het Engels: War of the Rats. Oftewel: de slag om Stalingrad.

Hiervoor had ik een meer algemeen boek over de Tweede Wereldoorlog gelezen. Als vervolg heb ik nu dus een boek gelezen dat zich concentreert op een van de verschrikkelijkste slagen uit die oorlog: de slag om Stalingrad. Daar zijn toch wel erg veel Duitsers, Russen en ook Roemenen bij omgekomen. Vooral in de laatste pagina's van het boek lees je daar hartverscheurend over.

Het boek zelf draait om twee meestersluipschutters die hun naam eer aandoen: ze besluipen en beschieten elkaar en anderen meesterlijk. Hun gevechtshandelingen worden spannend beschreven, waarbij ook de karakters van een paar personen om hen heen goed uitgediept worden. Een aanrader.

De (Engelse) site van de auteur is trouwens behoorlijk goed. Van elk boek is een samenvatting, een voorproefje en (positieve) reacties te lezen. In sommige gevallen - zoals nu - ook een lijst met aanbevolen literatuur. Zijn meeste boeken zijn namelijk gebaseerd op de werkelijkheid, dus verwijst hij naar lectuur van bijvoorbeeld de Russische generaal Zjoekov en van de Engelse historicus John Keegan.

Bij een enkel verhaal zit een extraatje, namelijk niet gepubliceerde hoofdstukken. Die zullen om uiteenlopende redenen niet in het boek terechtgekomen zijn, bijvoorbeeld omdat het anders te lang zou worden naar de mening van de uitgever. Maar het hoeven geen slechte toevoegingen te zijn. In dit geval wordt verteld hoe het de overlevenden van de sluipschuttersslag verging. Daar ga ik dus maar eens aan beginnen.

Keywords
boeken