Het Koninkrijk van God (deel 1): New Wine en de erfenis van de Vineyard.

published Sep 29, 2005, last modified May 18, 2007

Op dinsdagochtend 26 juli 2005 sprak Derek Morphew over het Koninkrijk van God. New Wine heeft met de Vineyard beweging als gemeenschappelijke theologische basis het Koninkrijk van God.

Op dinsdagochtend 26 juli 2005 sprak Derek Morphew over het Koninkrijk van God. New Wine heeft met de Vineyard beweging als gemeenschappelijke theologische basis het Koninkrijk van God.

Daar hoort zendingstheorie bij. Een aantal zaken kwamen ineens bij elkaar. Wimber in California had een docent genaamd Ladd. Die legde het koninkrijk op een nieuwe manier uit. Vervolgens gaf God onder de Jesus People een Opwekking. Dit leek op wat er vroeger bij de Quakers gebeurde: ze schudden door de Geest. Uit deze dingen volgde een nieuw model om kerk te doen.

Het eind van de wereld is nu al zichtbaar. Dit heeft gevolgen voor wat we doen: we moeten de werken van het Koninkrijk doen, net als Jezus. Onder andere in Vineyard en New Wine zie je dat.

Jezus' aankondiging was: "Het Koninkrijk is nabij." Die verwachting leefde al vanuit het Oude Testament. We zien dat bij de uittocht, in het Davidisch koninkrijk en bij de profeten.

Exodus

In Exodus zien we een botsing tussen God en occult Egypte. De plagen zijn een geestelijke oorlog tegen de Egyptische goden, bijvoorbeeld de vruchtbaarheidsgoden en de nijlgod. Dit leidt tot de vrijlating van het volk in Exodus hoofdstuk 12. Daarna bedenkt de farao zich en komt er een militaire oorlog. Die gaat voor hem verloren. Israël is vrij en Mirjam zingt haar lied: Gods Koninkrijk is er met strijd en overwinning.

Davidisch koninkrijk

Het Davidisch koninkrijk is het koninkrijk onder koning David en ook onder Salomo. Dit was een gouden eeuw voor het volk Israël. In Psalmen hoofdstuk 2 staat Davids kroning beschreven. De koninkrijken van de wereld worden tegenover de heerschappij van God gesteld. De geadopteerde en gezalfde koning wordt aangekondigd. In 2 Samuël hoofdstuk 7 vers 5 tot 16 staat Nathans profetische belofte en in vers 18 tot 29 Davids Koninkrijksgebed. In 2 Samuël hoofdstuk 8 staat dat de Heer koning David de overwinning gaf.

1 Koningen hoofdstuk 4 beschrijft Salomo's wet. Vermenigvuldiging, feesten, een krachtig leger, vrede. Niet de afwezigheid van oorlog, maar de aanwezigheid van God: overvloed, een goed glas wijn, wijsheid. Salomo had overal verstand van. In 1 Koningen hoofdstuk 10 komt de koningin van Seba (lees: de wereld) op bezoek om Gods rijke zegen te zien. Ze was overweldigd, sloeg achterover en prees Jahweh: jullie zijn gezegend met zo'n koning die zo'n God vertegenwoordigt.

Ga door naar deel 2.

Ga terug naar de overzichtspagina van de New Wine zomerconferentie 2005.