Stage bij Zest Software

published Nov 25, 2005, last modified May 18, 2007

Hoera, hoera! Ik begin op dinsdag 29 november 2005 met mijn stage bij Zest Software.

Hoera, hoera! Ik begin op dinsdag 29 november 2005 met mijn stage bij Zest Software in Hoogvliet! Mijn broer werkt daar ook. Op de website van Zest Software sta ik al vermeld bij het team. Hieronder zal ik vertellen wat ik daar precies ga doen.

Opdrachtomschrijving XP Tool Zest

Zest Software is een open-source softwarebedrijf in Hoogvliet. Het is een jong en snelgroeiend team van op dit moment acht specialisten, waaronder Security Officer Achtung (de hond). Ze leveren Internet- en intranetoplossingen voor de onderwijssector, de overheid en non-profit organisaties. Deze open-source oplossingen zijn gebaseerd op de Web Applicatie Server Zope en het Content Management Systeem Plone.

Door de Zesters wordt gewerkt met de ontwikkelmethode eXtreme Programming (XP). Dit is een methode waarin flexibiliteit is ingebouwd. Tenslotte veranderen wensen van de klant nog wel eens. Je kan zeggen: XP gaat uit van gezonde principes en gewoontes en past die in extreme mate toe. Enkele kernpunten zijn snelle feedback van de klant, hou het simpel en wees niet bang voor verandering.

Binnen Zest is een tool ontwikkeld om te helpen in het toepassen van XP. Uiteraard is dit opgezet met behulp van de kerncompetenties van Zest: Python, Zope en Plone. Met die tool kan je een project aanmaken. Binnen dat project definieer je een aantal iteraties---met bijvoorbeeld een duur van twee of drie weken. Die iteraties bevatten verhalen die door de klant (of door de programmeurs) geschreven zijn en die binnen de iteratie gëimplementeerd moeten worden. Elk verhaal wordt door de programmeurs en designers vertaald in een aantal taken, waaraan een geschat aantal uren wordt toegekend. Dit kan vervolgens gekoppeld worden aan een urenregistratie. Hiermee is de basisworkflow van XP geregeld.

Mijn stageopdracht bestaat uit het verbeteren van deze XPtool. De huidige versie is een Alphaversie die nog niet gebruikt wordt. Er moeten nog een paar bugs verbeterd worden, waarna het de status van Betasoftware krijgt en Zest het zelf gaat inzetten. Daarna zal het ook aan de Zope en Plone community worden gepresenteerd.

Specifiek bevat mijn opdracht de volgende punten:

  • Tool uitbreiden (bv facturisatie naar een automatisch gegenereerde pdf; bediening verbeteren middels AJAX; workflow verbeteren);
  • de code onderhouden (bugs verhelpen, code refactoren);
  • maintainer zijn van de tool (website en mailinglijst opzetten, documentatie maken, vragen op irc beantwoorden).