Marion Altena: Ontworteling

published Mar 14, 2012

Boekbespreking van deze literaire thriller.

Op de voorkant van Ontworteling staat als genre aangegeven: literaire thriller. Het literaire wil zeggen dat van de lezer enige intelligentie wordt gevraagd en dat hem in ruil daarvoor een leerzame wandeling door de architectuur, het spel van de viola da gamba en de strenge winter van 1709 wordt aangeboden. Dat het een thriller is, geeft aan dat de duistere schaduwen en onheilspellende karakters nooit ver weg zijn.

Lente is een jonge Rotterdamse fotografe. Zij komt op Internet in contact met een intrigerende figuur, Raphaël. Ze hebben goede gesprekken en ze voelt zich steeds meer tot hem aangetrokken. Ze vindt hem alleen niet helemaal eerlijk: hij beweert een vampier van ruim 300 jaar oud te zijn. Kennelijk is dat de online persoonlijkheid die hij zich aanmeet. Als ze elkaar in Londen ontmoeten, blijkt hij de waarheid gesproken te hebben...

Wacht, een vampier in een literair boek? Ja, dat heet magisch realisme. Het hele boek is realistisch, op één onderdeel na: vampiers bestaan echt. De wereld verandert er niet van, dus de vampiers moeten zich aanpassen. Ze kunnen slecht tegen de zon, dus als het even kan hebben ze het liefst een baan als nachtwaker. Ze worden niet ouder; dat gaat na een tijd opvallen, dus na tien jaar verhuizen ze naar een ander land. De schrijfster heeft er over nagedacht.

Het thriller-element zit hem in de gevaren die Lente en Raphaël bedreigen. Ten eerste is dat Raphaël zelf. In hem huist het dierlijke, vampierlijke dat uit is op bloed. Kan hij dat in de hand houden? De wereldwijde organisatie van vampiers vreest dat Lente hen zou kunnen verraden. Wat gebeurt met haar als ze dit risico te groot vinden? En dan is er nog het ongeleide projectiel Lucas die haar en Raphaël om dezelfde reden uit elkaar wil houden. Of heeft hij andere motieven en gevaarlijke ambities?

Ik ben geen kenner van het vampiergenre, maar dit boek lijkt mij een aanwinst daarvoor. Er is veel aandacht voor de karakters. Lente en Raphaël hebben elkaar wat te vertellen, leren van elkaar en veranderen door elkaar. Ik denk dat er niet veel boeken zijn die over vampiers gaan en waar je tegelijkertijd iets leert over architectuur, parkour (free running) en de viola da gamba.

Op Facebook vind je de schrijfster en het boek. Je kan een stukje van haar voorleesconcert bekijken, waarin ze uit haar boek voorleest, daarbij ondersteund door Christoph Urbanetz op de viola da gamba. Je kan het boek bestellen op bol.com en boekentip.nl.

Mijn oordeel: een intelligent, ambitieus boek met een magisch-realistische twist.

Keywords
boeken