Boeken 2012

published Jan 05, 2013, last modified Feb 06, 2013

Welke boeken heb ik het afgelopen jaar gelezen?

Het afgelopen jaar heb ik bijgehouden welke boeken ik heb gelezen. Het waren er vijfentwintig. Dat is meer dan ik in jaren gehaald heb. Het helpt dat anderhalf jaar geleden in mijn kerk een boekenclub gestart is. Om de zoveel weken (afhankelijk van de dikte van het boek) komen we bij elkaar om een literair boek te bespreken en een nieuw boek te kiezen. Ook ben ik meer fantasy gaan lezen, omdat ik zelf het afgelopen jaar een fantasyboek geschreven heb.

Hier is de lijst met mijn gelezen boeken, in volgorde waarin ik ze gelezen heb, en per boek een korte toelichting en tussen haakjes een score van één tot vijf sterren. Voor een samenvatting is meestal geen ruimte. Vraag me gerust om meer toelichting als je je afvraagt of een boek iets voor jou is.

Ik vermeld ook het oordeel van de boekenclub, als ik het boek daar gelezen heb. We gebruiken een notitieschrift, met stickers voor drie categorieën: Wow, OK, Ugh.

Marion Altena: Ontworteling (4*)

Literaire, magisch realistische thriller van een Rotterdamse schrijfster. Iemand die zich online voordoet als vampier, blijkt dat ook werkelijk te zijn, tot schrik van de hoofdpersoon. Hoe gaat ze daarmee om? Een meeslepend verhaal.

Godfried Bomans: Oude en nieuwe buitelingen (3*)

Zesentwintig korte verhalen vanuit het vertelpunt van een journalist. Een creatieve verzameling verhalen met geestige hoogtepunten, maar ook een aantal saaiere verhalen.

Oordeel boekenclub: OK.

Christopher Paolini: Inheritance (5*)

Vierde en laatste deel van de fantasyserie die begon met Eragon. Waardig einde van deze reeks boeken, mooie conclusie. Elk boek brengt het verhaal verder en ontwikkelt Eragons karakter. Hij groeit. Veel interessante ideeën.

Op 19 april was Paolini in boekhandel Donner in Rotterdam voor een lezing en vragen. Laat ik zijn advies voor schrijvers opschrijven nu ik toch bezig ben.

 1. Lees, lees, lees wat je leuk vindt en wat je niet leuk vindt.
 2. Schrijf elke dag. Neem Kerst vrij, maar schrijf elke dag.
 3. Vind iemand die constructieve, opbouwende kritiek/feedback geeft. [Die had ik zeker voor mijn boek, bedankt! - Maurits]
 4. Schrijf over een onderwerp waar je om geeft.
 5. Schrijf je fantasy? Plan alles voordat je begint.
 6. Heb plezier.
 7. Luister niet naar mensen die zeggen dat je niet kan schrijven.

Mike Dash: De ondergang van de Batavia (5*)

Geschiedenisboek over de schipbreuk van een V.O.C.-schip. Een schipbreuk is geen reden om een al geplande muiterij af te blazen, toch? Een verbijsterend boek over een ongelofelijke tragedie.

Oordeel boekenclub: Wow.

Christophe van Gerrewey: Op de hoogte (5*)

Een aansprekende brief die de puzzelstukjes van een verbroken relatie bij elkaar probeert te harken. Het einde, waarin de vriendin zogenaamd aan het woord komt, is het mooiste.

De meningen op de boekenclub liepen uiteen van Wow tot Ugh.

Anne McCaffrey: Dageraad van de draken (3*)

Na vijftien jaar komen drie grote ruimteschepen met zo'n vijfduizend mensen aan op de planeet Pern om deze te koloniseren. Ze ontmoeten kleine draakjes die hen helpen tegen de draadval, een zeer vreemd natuurlijk (of toch niet?) verschijnsel. Een fantasierijk science fiction verhaal, met heel originele dieren, maar ook soms met onhandig aandoende, seksueel getinte passages.

Adrian Stone: Profeet van de duivel (3*)

Deel één van de duivelstrilogie. Oorspronkelijke Nederlandse fantasy die degelijk in elkaar zit. Ik heb me prima vermaakt.

Suzanne Collins: The Hunger Games trilogie (5*)

Een dystopische toekomstroman: Panem (Amerika, maar ook Latijn voor 'brood') wordt na een burgeroorlog geregeerd door het machtige Capitool. De twaalf overgebleven districten worden onderdrukt. Het dertiende district is vernietigd. Elk jaar worden de Hunger Games georganiseerd. Elk district moet één jongen en één meisje afvaardigen als tribuut om te vechten tot de dood. Er kan slechts één overwinnaar zijn. De hele trilogie wordt in de ik-persoon en in de tegenwoordige tijd verteld door tribuut Katniss Everdeen. Je zit echt in haar hoofd, wat in het eerste boek een stuk beter werkt dan in de film.

Een inventief, aangrijpend verhaal, sterk in hoogte- en dieptepunten. Ik heb alledrie de boeken achter elkaar gelezen: er was geen sprake van dat ik een ander boek tussendoor zou lezen. De eerste twee boeken hebben bepaald geen happy end, wat goed is. Voor mij is Suzanne Collins de ontdekking van het jaar.

 • Boek 1, The Hunger Games: 'Oh yes!' Momenten waarin je trots bent op de hoofdpersonen of het publiek.
 • Boek 2, Catching Fire: 'Oh no!' Momenten waarin je denkt: dit mag niet, dit kan je de hoofdpersonen en de lezers niet aandoen. Dat bedoel ik positief.
 • Boek 3: Mockingjay: '...' Momenten waar je mond van openvalt en waar geen woorden voor zijn. Dit is het meest psychologische deel, waarin de hoofdpersonen ondertussen zoveel hebben meegemaakt dat ze emotioneel labiel zijn en af en toe schreeuwen of agressief worden naar vrienden, zodanig dat er een spuitje in moet.

Douglas R. Hofstadter: Gödel, Escher, Bach (5*)

Er is steeds een praktisch hoofdstuk met Achilles en een schildpad in de hoofdrol die een nieuw idee naar voren brengen en (vaak idioot) uitwerken. Daarna volgt een theoretisch hoofdstuk waarin veel wordt uitgelegd, vooral met eindeloze lussen in de muziek van Bach, de tekeningen van Escher en de wiskunde van Gödel.

Groots, Breed, Enorm (900 pagina's). Interessant, vol ideeën over van alles en nog wat: muziek, beeldkunst, wiskunde, DNA, kunstmatige intelligentie, enzovoorts. Bijkans onbegrijpelijke onderwerpen worden begrijpelijk uitgelegd.

Mijn hoed heel diep af voor de Nederlandse vertaling, dat is een tour de force. Ik was het boek al te vaak tegengekomen in andere boeken en dat was zeer terecht. Mijn geest voelde ik bijna uitzetten, groeien.

Gigantisch, Eindeloos, Baanbrekend.

Als dit teveel is, kan je het ook samenvatten in zes woorden.

Brandon Sanderson: Mistborn (4*)

Inventief magisch systeem waarin je kracht haalt uit diverse metalen. Diepgang in karakters, vooral Kelsier, en Vin die moet leren vertrouwen. Een intrigerende wereld, waar in het verleden iets gebeurd is wat geen van de karakters echt begrijpt en wat nog twee spannende vervolgdelen belooft, die ik zeker ga lezen.

K. Schippers: De hoedenwinkel (3*)

In 1996 ontving de schrijver de P.C. Hooftprijs voor zijn speelse oeuvre. Dat zie je in dit boek terug. Het is speels, bevreemdend, raar, magisch realistisch. Leuk gevonden, met een goede schildering van karakters.

Orson Scott Card: Ender's Game (5*)

Inventief science fiction verhaal over kinderen die geen kind kunnen zijn, en spellen die het lot van het menselijk ras bepalen in een ruimteoorlog.

Een korte versie kan je online lezen. Een aanrader!

Jonathan Swift: Gulliver's Travels (3*)

Een klassieker over een wereldreiziger die extreem kleine en extreem grote mensen tegenkomt, zwevende eilanden en intelligente paarden. Zo inventief dat het vergezocht is, maar dat mag. Vrij zakelijk, afstandelijk verteld. Hij neemt reisverhalen op de hak, politiek, religie, de samenleving, de lezer, Gulliver, alles.

Wederom erg verdeeld oordeel van de boekenclub: Wow, OK en Ugh.

George R.R. Martin: A Game of Thrones (3*)

Een van de populairste fantasyseries van het moment volgens mij, nu ook als televisieserie. Er zijn heel veel karakters, waardoor je niet erg betrokken bent. Een van de hoofdpersonen gaat dood: nou en, er zijn er nog dertig over. Erg wijds opgezet en daardoor soms moeilijk te volgen. Het heeft potentie, maar ik ben niet erg getroffen door het verhaal. Als ik deel twee toch ga lezen, komt dat door mijn favoriete karakters, Jon Snow en de heerlijk cynische dwerg Tyrion Lannister, en het fantastische gevaar uit het koude noorden. Winter is coming.

A. den Doolaard: De bruiloft der zeven zigeuners (4*)

"Branko Markovitsj dacht dat hij niet meer aan de liefde geloofde en daarom gaf hij zich over aan de drievoudige bedwelming die hij met rinkelend geld kon kopen: drank, vrouwen, zigeunermuziek." Mooie taal, beeldend. Goede spanning tussen Branko en Doesjka. Mooi gevonden liedwedstrijd.

Oordeel boekenclub: Wow.

John B. Olsen en Randy Ingermanson: Oxygen (4*)

Op de eerste bemande missie naar Mars gaat van alles mis door een ontploffing. Is het een aanslag? De zuurstof aan boord dreigt op te raken. Kan de bemanning elkaar en de vluchtleiding vertrouwen? Inventief. Goed uitgedacht en uitgewerkt. Het klopt.

Dit is het eerste e-boek dat ik gelezen heb op mijn e-reader.

Jaap Jan Brouwer: Heinz Guderian (3*)

Niet veel nieuws als je de boeken van de hand van Guderian zelf al gelezen hebt, maar een gedegen samenvatting met onafhankelijk oog voor de rol van deze Duitse tankgeneraal in de Tweede Wereldoorlog.

Brad Winning: Bloed en eer (3*)

Vlot geschreven fantasydetective van deze Nederlandse schrijver: ik had het in een dag uit. Ik had het bijna na enkele tientallen pagina's weggelegd omdat er naar mijn smaak teveel seksuele taal in zat. Veel plotwendingen, verrassingen. Je weet nooit goed wat er gaat gebeuren: een echte detective.

John Steinbeck: Of Mice and Men (4*)

Kort, maar krachtig. Lennie is prachtig neergezet, een verlegen, angstige goedzak die zijn eigen kracht niet kent. Mooie schildering van een ongelijke vriendschap, met een treurig einde.

Robin Hobb: The Dragon Keeper (4*)

Deel één van de Rain Wild Chronicles. Intrigerend. Karakters zijn heel goed neergezet, waarbij ineens het onderwerp homoseksualiteit wordt beetgepakt, wat zeldzaam is in fantasy. Goed gedaan. Minder spannend dan haar eerdere trilogieën op deze wereld, die mij erg goed bevallen zijn. De ontwikkeling van draken blijft prachtig verzonnen en krijgt hier een twist doordat de herboren draken een grote ontwikkelingsachterstand hebben en het twijfelachtig is of ze ooit zullen kunnen vliegen.

Adrian Stone: Zoon van de duivel (3*)

Deel twee van de duivelstrilogie. Vlot verteld. Duidelijk. Er gebeurt veel, verdeeld over zo'n vijftien jaar. Een paar aardige theologische opmerkingen.

Terry Goodkind: The Omen Machine (5*)

Na een pauze is dit maar liefst deel twaalf in de Sword of Truth serie, of De wetten van de magie. Richard en Kahlan hebben veel avonturen achter de rug en Richard is leider van D'Hara, maar hij kan niet op zijn lauweren rusten. Profetie komt van alle kanten op hem af en dat vindt hij maar niets, vooral omdat de profetie Kahlans leven bedreigt. Een donker verhaal, maar ook vol met de kracht van vriendschap, liefde, gezond verstand. De hooggeplaatsten in deze wereld hechten wel erg veel waarde aan profetie, wat ongeloofwaardig is, al zit daar ook iemand achter. De bekende figuren van eerdere boeken laten zich weer van de goede kant zien op hun herkenbare manier, waar de lezer van houdt. In het hart van het paleis van D'Hara bevindt zich een intrigerende machine die nog niet al zijn geheimen heeft prijsgegeven. Ik verwacht nog twee vervolgdelen.

Herman Melville: Moby Dick (5*)

Spannend avontuur over de jacht op de grote witte potvis. Erg veel achtergrondinformatie, je kan vaak gerust een paar hoofdstukken overslaan. Soms moeilijk te begrijpen Engels. Mooie klassieker over een geobsedeerde kapitein en zijn aartsvijand.

Conclusie

 • Ook Nederland heeft fantasyschrijvers die goed te pruimen zijn: van Adrian Stone en Marion Altena ga ik meer lezen.
 • Tegenvaller is George R.R. Martin: A Game of Thrones. Heel populaire fantasy, maar mij grijpt het niet zo.
 • Ontdekking van het jaar is voor mij Suzanne Collins met haar Hunger Games trilogie. Ik had een boek verwacht dat vooral voor tieners leuk was. Laten we het erop houden dat ik jong van geest ben.
Keywords
boeken