Ontmoeting, verzoening en hereniging

published Feb 12, 2007, last modified May 23, 2007

We lezen Genesis hoofdstuk 44 vers 33 tot 45. Centrale tekst daarbij is de tweede helft van hoofdstuk 45 vers 5. Jozef zegt daar tegen zijn broers: "God heeft mij voor jullie uit gestuurd om jullie leven te redden."

Jozef ziet dat zijn broers echt veranderd zijn. Ze hadden Jozef in de steek gelaten en als slaaf verkocht. Met hun broer Benjamin gaan ze dit echt niet doen. Ze hebben geleerd. Nu kunnen de broers elkaar pas echt ontmoeten.

In die ontmoeting is er eindelijk plek voor verzoening. Jozef praat de kromme daden van zijn broers niet recht, maar plaatst ze in het licht van het grote heilsplan van God. God wil iedereen redden; in dit geval specifiek het gezin van vader Jakob. Heeft God de zondige daden van Jozefs broers dan nodig om die redding voor elkaar te boksen? Zijn de broers dus eigenlijk onschuldig omdat ze er ook niets aan konden doen? Nee, maar God buigt hun kwade daden zodanig dat er iets goeds uitkomt, dat het bijdraagt aan de redding van zijn volk. Dat heet genade. Als de broers niet hadden "meegewerkt", had God vast en zeker een andere manier gevonden.

Via deze ontmoeting en verzoening is nu eindelijk hereniging mogelijk met vader Jakob. Het gezin wordt herenigd en Gods heilsgeschiedenis kan verdergaan.

Link naar preek

Keywords
preken