Veranderingen op mijn site

published Dec 01, 2004, last modified May 18, 2007

De laatste maanden heb ik weinig geschreven op deze site. Wel zijn er in de loop van de tijd wat technische veranderingen geweest. Hier is een overzicht van de belangrijkste daarvan: atom, links, tab order en nu echt op vanrees.org.

Atom

Ik heb een aantal atom feeds. Wat is dat nou weer? Een atom feed is een gestructureerde manier om de meest recente berichten op een pagina weer te geven, met name geschikt voor verwerking door een computerprogramma. Vaak geeft het een samenvatting, maar soms ook de hele artikelen. Er staat altijd een verwijzing in naar het echte artikel zoals je het in een browser zou lezen. Voor de kenners: het lijkt sterk op RSS. Meer info: Engelse site Atom enabled, Nederlandse inleiding op atom en Nederlandse pagina met goede verwijzingen over atom.

Op Bloglines maken ze op een handige manier gebruik van atom en rss feeds. Je kan je daar gratis aanmelden. Ik heb dat ook gedaan. Ik log een of meer keer per dag in. Dan krijg ik een lijst met door mij geselecteerde nieuwssites en weblogs. Ik kan dan de berichten bekijken die ik nog niet gezien heb. Om je een idee te geven, kan je hier mijn selectie bekijken. Daar zit bijvoorbeeld bij: BBC, tagesschau, algemeen nieuws van nu.nl, diverse technische nieuwssites en blogs en de site van mijn broer Reinout en spul van mijzelf.

Om terug te keren naar mijn eigen atom feeds: ik heb er een aantal aangemaakt. Hier is een overzicht. Die zijn dus vooral handig als je daar een speciaal programmaatje voor hebt - een newsreader - of als je de laatste wijzigingen van mijn site wil bijhouden in bijvoorbeeld Bloglines.

Links

Links zijn vooral bekend als de verwijzingen naar andere pagina's waar je op kan klikken. Maar er is nog een soort. Dat zijn ook verwijzingen, maar ze verschijnen in de meeste browsers niet op de pagina. In Firefox zijn ze rechtsonderin te zien. Of en hoe Internet Explorer ze ondersteunt, weet ik niet. In ieder geval heb ik wat links aangelegd naar de verschillende style sheets; dat is normaal en daar heb je als gebruiker niet zoveel mee te maken. Handiger kunnen de andere links zijn. De meeste pagina's hier hebben nu links naar:

Tabvolgorde

Op elke webpagina kan je over het algemeen met de TAB-toets naar een volgende link of een invoerveld springen. De volgorde waarin dat springen gebeurt, is niet altijd even logisch. Dat heb ik voor een aantal pagina's veranderd. Op de preekpagina en de weblogpagina met de daaronder liggende overzichtspagina's per jaar of maand, spring je met TAB naar de link voor de eerste preek of het eerste artikel. Zo spring je dus eerst door de belangrijkste zaken op een pagina voordat je bij meer algemene links uitkomt.

Zope op vanrees.org

Ik maak mijn pagina's al een tijd met Zope. Een tijd lang deed ik dat op mijn eigen computer. Dan maakte ik een statische kopie daarvan, veranderde door middel van wat zelfgeschreven scripts wat spul en kopieerde de boel naar mijn website bij mijn provider xs4all. Dat werkte op zich wel, maar was zeker niet ideaal. Nu beheer ik samen met mijn broer Reinout een shared server bij Bytemark. Daar hebben we Debian GNU/Linux als operating system opgezet en verder onder andere het al genoemde Zope. Nu bewerk ik mijn pagina's dus rechtstreeks op de server zonder dat ik allerlei vage trucs uit hoef te halen.

Goed, dat waren dus de belangrijkste technische veranderingen van het afgelopen halfjaar. Nu moet ik maar weer eens wat inhoud erop zetten. :-)

Keywords
persoonlijk