Nieuwe Wijn verdient een krans

published Aug 16, 2005, last modified May 18, 2007

Ik ben naar de New Wine zomerconferentie 2005 geweest. Ik wil de komende tijd wat samenvattingen van lezingen op deze site zetten. Allereerst volgt hier een algemeen verslag.

Ik ben naar de New Wine zomerconferentie geweest. New Wine is een beweging die zich ten doel stelt kerken toe te rusten met het oog op Gods Koninkrijk. Dat doen ze door het jaar heen vooral met New Wine avonden (lofprijzing, onderwijs en ministry, omschreven als "bidden met mensen in de kracht van de heilige Geest"), en cursussen. De grootste activiteit vindt in de zomer plaats, namelijk de zomerconferentie. Vorig jaar was dat voor het eerst. Toen was ik er ook bij. Ik wil de komende tijd wat samenvattingen van lezingen op deze site zetten. Allereerst volgt hier een algemeen verslag.

De conferentie werd gehouden van maandagavond 25 tot vrijdagochtend 29 juli 2005 op het terrein van camping De Paasheuvel in Vierhouten. Voor alle leeftijden was er wat te doen, zie de programmaonderdelen op de New Wine site. Ik volgde het volwassenenprogramma. Dat was vooral elke dag een ochtendviering, drie seminarrondes en een avondviering. De eerste dag was er alleen een avondviering en de laatste alleen een ochtendviering. De sprekers kwamen zo ongeveer van over de hele wereld: vooral Nederlanders natuurlijk, maar ook een flink aantal uit Engeland en Zuid-Afrika. Bij de Engelse sprekers werd voor een Nederlandse vertaling gezorgd.

Het thema van de conferentie was: Bouw Uw Koninkrijk. Dit werd vooral uitgewerkt door Derek Morphew tijdens de vier ochtendvieringen. Op de New Wine site staan de Engelse Powerpoint presentaties: deel 1, 2, 3 en 4. De inhoud van de lezingen was helder en ik hoop daar ook een samenvatting van te geven.

Dit jaar deed ik opnieuw als vrijwilliger mee met de catering. Ik vond het eten vorig jaar beter, maar toen was het erg veel werk en kon ik minder van de inhoud volgen. Dit jaar moest er voor bijna twee keer zoveel mensen (ongeveer 285 medewerkers) gekookt worden, dus moest het simpeler. Dat hield dus in dat het eten kant en klaar in plastic verpakt aangeleverd werd en alleen warm gemaakt hoefde te worden. Dat gebeurde in twee gigantische tonnen met water en een kleinere ton voor de soep. Een vierde grote ketel had kokend water voor koffie, thee en afwas. Al met al was het eten geen culinair hoogstandje, maar smaakte het mij prima. Ik heb ook geen klachten gehoord van anderen. Gevallen van voedselvergiftiging ben ik ook niet tegengekomen.

Als er toch voedselvergiftiging geweest zou zijn, was dat misschien niet eens zo'n heel groot probleem geweest. Bruce Collins hield namelijk drie lezingen over genezing. Daarbij haakte hij stevig in op het thema van het Koninkrijk, want dat heeft er alles mee te maken. Hoe meer Gods Koninkrijk doorbreekt, werkelijkheid wordt in deze wereld, hoe meer genezingen er zullen volgen. Dat is namelijk een kenmerk van het Koninkrijk dat dichterbij komt. En inderdaad: tijdens de conferentie zijn minstens 7 mensen genezen! Bruce liet het niet bij theorie alleen. God liet deze week zien dat genezing ook vandaag en in Nederland praktijk kan zijn.

Wat heb ik zelf geleerd van de conferentie? God geneest ook vandaag nog. Verlang naar Gods Koninkrijk, bid erom, verwacht dat het komt, deels later op de nieuwe hemel en de nieuwe aarde, maar ook nu al in deze wereld. Ik heb iets van Gods Geest gevoeld; ik heb meer van de heilige Geest ontvangen. Dat is heel subjectief: een warm gevoel, verdriet, nieuwe moed. De Geest uit zich in verschillende mensen op verschillende manieren. Net als het Koninkrijk steeds meer werkelijkheid kan worden in deze wereld, kan de heilige Geest steeds meer doordringen in de gelovige. In mijn eigen woorden: het Koninkrijk en de Geest zijn als een karavaan. De eerste kamelen zijn al aangekomen (het Koninkrijk is er al, de Geest woont al in mijn hart), maar er volgen nog veel meer kamelen (het Koninkrijk wordt later pas helemaal aanwezig, ik wordt later pas volledig vervuld met de Geest). Je mag dus steeds bij God aan blijven kloppen, blijven vragen om de komst van zijn Koninkrijk (in je kerk, je stad, een moeilijke situatie) en de vervulling met zijn Geest. En een heel praktisch gebed van Dick van Keulen om elke ochtend te bidden: "Heer Jezus, hier ben ik weer. Ik ben vuil. Wilt u het vuilnis uit me halen en zelf in me wonen met Uw Geest?" Amen!

Ga terug naar de overzichtspagina van de New Wine zomerconferentie 2005.