Holyfant

published Sep 12, 2016

Column Klokgelui voor Overschiese krant.

Holyfant

Olifanten zijn joekels van dieren, weet je dat? Ik ben naar de tentoonstelling van Frans Lanting geweest in het Nederlands Fotomuseum, Kop van Zuid. Een van de foto's toonde een stel olifantenpoten. De rest paste er niet op. Daarnaast stond een impala, een soort antilope of hert. Ongeveer zo groot als de kleine teen van die olifant. Wat een bakbeesten!

Weet je hoe de olifant aan zijn naam komt? Een verre voorouder van ons, ene Adam, zag voor het eerst zo'n grijze muur met slurf en slagtanden, en dacht: 'Holy ... Fantastisch!' Sindsdien heet het dier een holyfant, wat verbasterd is tot olifant. Op z'n Rotterdams: Olli.

En weet je, die Adam, die gaat rekenen. Hij ziet een holyfant, eh olifant, een chimpansee, een spookdiertje, een orang-oetan (briljante vondst, Adam!), een eend, en zo nog heel veel andere dieren, en hij vraagt aan God: 'Hoe lang heeft u er eigenlijk over gedaan om alle dieren te maken en alle planten en zo?' En dan stel ik me zo voor dat God aan zijn baard krabt en denkt: Ik heb Adam net tot tien leren tellen. Als ik nu over miljoenen en miljarden jaren begin, snapt hij er niks van. Dus God zegt: 'Ik rond het af op zeven dagen.'

Misschien heb jij ook van die vragen aan God. Is wat in de bijbel staat echt gebeurd? Heeft Jezus echt bestaan, hoe betrouwbaar zijn die verhalen? Als je bidt, praat je dan met God en praat hij terug? Wat heb ik aan een Vader ver weg in de hemel als ik niet eens contact heb met mijn pa hier? Daar heeft God de Alphacursus voor uitgevonden. Daar is alle ruimte voor vragen rond geloof en leven. Kijk op alpha-cursus.nl. Ook in Overschie begint deze maand een gratis cursus, inclusief eten.

En of je nu gelooft dat God alles om ons heen in zeven dagen of iets langer geschapen heeft, of dat alles in miljarden jaren vanzelf is ontstaan: ik raad iedereen aan om naar de tentoonstelling van Rotterdammer Frans Lanting te gaan. Tot 18 september kan je heel mooie plaatjes kijken in het Fotomuseum.

Bijvoorbeeld van holyfanten.

[Geplaatst in Overschiese krant]