Polytiek

published Mar 06, 2017, last modified Apr 30, 2017

Column Klokgelui voor Overschiese krant.

Pim Fortuijn zei alweer vijftien jaar geleden: Ik zeg wat ik denk, en ik doe wat ik zeg. Dat klinkt mooi, maar wees maar liever blij dat ik niet alles zeg of schrijf wat ik denk. En op asociale media zie je wat er van komt als iedereen maar zegt wat hij denkt.

Bovendien: diverse partijen zeggen dingen waarvan ik hoop dat ze nooit gedaan worden. De inhoud en de toon staan me niet aan. Maar geldt voor andere partijen met een prettiger toon niet dat ze in de Tweede Kamer met mooiere woorden alsnog voor een verkeerd beleid stemmen?

Hebben partijen hun hart en hun stemgedrag op de goede plaats? Of maken ze alleen met hun mond goede sier? Geen woorden, maar daden.

Je zou een stemwijzer moeten hebben die een paar van dezelfde stellingen laat zien die de afgelopen vier jaar in de Kamer zijn behandeld. Jij vult je antwoorden in en ziet met welke partij je antwoorden het meest overeenkomen. Niet zoals het in hun mooie verkiezingsprogramma staat, maar zoals ze daadwerkelijk hebben gestemd. Er valt wat van af te dingen: partijen die in de regering hebben gezeten, hebben door het regeerakkoord water bij de wijn moeten doen, en dat vertroebelt het beeld. En een partij die zich constructief opstelt in de Kamer, komt minder zuiver over.

Ik schrijf deze column namens een aantal kerken in Overschie. Dan past het mij niet om een stemadvies te geven. Bovendien denk ik genuanceerd. Volgens mij dan. Ik zoek dus een genuanceerde partij. En ik hoop ongenuanceerd dat meer mensen er zo over denken.

Ik wil polytiek: veelkleurige politiek, met oog voor meer dan alleen je eigen. Niet alleen het goede willen voor je achterban, maar voor heel Nederland. En het moeilijkste: dit doen zonder dat je arrogant wordt.

In het bijbelboek Joël zegt God: Houd toch op met alle offers die jullie brengen in de tempel! Zorg liever voor de wees en de weduwe. Oftewel: geen mooie woorden, maar mooie daden. Als je heel mooi praat en heel lelijk handelt, telt je handelen meer.

Er is een Chinees gezegde: moge je in interessante tijden leven. Het is iets wat je je vijanden toewenst.

Uw columnist wenst u saaie verkiezingen.

Disclaimer: ik ben lid van een partij die begint met een 'C'.