Genesis

published Jun 29, 2017

Column Klokgelui voor Overschiese Krant.

U snapt wel waar deze column over gaat: de tentoonstelling Genesis, in het Fotomuseum. Ik had als titel eerst 'blote borsten' gekozen. Die zag ik namelijk op de tentoonstelling, en zo'n titel trekt meer de aandacht, als ik mijn eigen gedachtengang tenminste mag doortrekken naar de gedachten van de gemiddelde lezer van deze krant. Maar om borsten nu ook al als lekkermakertje bij een column namens de kerken te gebruiken, ging me te ver. Niet getreurd: in de inhoud komt u ze zeker tegen.

De fototentoonstelling bestaat uit prachtige zwart-witfoto's uit de natuur. Daarbij zitten ook foto's van mensen die in deze natuur leven. En dat ziet er anders uit dan de meeste familiekiekjes van een gezin uit Overschie. Je ziet blote borsten, beschilderingen, vaak met modder, weelderige pruiken, peniskokers, schotels door lippen of oorlelletjes, pinnen door een neus of zelfs staven door de kin heen. Ze zouden flink opvallen bij een wandeling over de Burgemeester Baumannlaan.

Maar ook zij zouden hun ogen uitkijken als ze ons zagen. Geen beschilderingen met modder, maar wel tattoos. Geen pruiken, hoewel, maar wel hanenkammen. Of gewoon lang, blond haar: ook ik vind dat exotisch. Geen lange peniskokers, wel grote auto's of dure mobieltjes, met wellicht hetzelfde doel. Geen schotels of pinnen door lippen en neuzen, maar wel overal piercings en oorbellen. En blote borsten zie je niet snel op de openbare weg, maar daar hebben we dan weer TV, internet en snapchat voor uitgevonden.

En zo zien wij dit soort volken misschien op het eerste gezicht als primitief, maar eigenlijk zijn ze heel hip en niet zo verschillend van ons.

Ik lees nu een boek, Het recht van de Radch, waarin iedereen wordt aangeduid als 'zij' of 'haar', ook als het over een man gaat. Er staat 'zij gaf haar een hand', en je hebt geen idee of het over twee vrouwen, twee mannen, of een man en een vrouw gaat. Aan kleding of haardracht kan je het ook niet zien, want alle combinaties daarvan vind je bij mannen en vrouwen. Dus waar in de tentoonstelling het verschil tussen man en vrouw duidelijk is, is dat in dit boek totaal anders.

In een ander boek, de bijbel, zegt God: 'Wat je van buiten ziet, is niet belangrijk. Daar kijken mensen altijd het eerst naar, maar ik let erop hoe een mens van binnen is.' Dat is een goede blik om mee door de fototentoonstelling te lopen, of door Overschie.