Jean-Paul Ladage: Plone 5 is uit. En nu?

published Nov 10, 2015

Presentatie tijdens Plone gebruikersdag 2015, Rotterdam.

Hoe zit het met migratie? Kunnen, moeten, mogen we als klant al over naar Plone 5? Kom ik op terug. Eerst eens kijken naar Plone 5.

Focus: de gebruiker centraal. Hoe lang duurt het om een site te themen? Dus je hebt een site en een theme, hoe breng je die bij elkaar? Die tijd wilden we omlaag hebben. Meer interactie met css3 en een vernieuwd javascript framework.

Demonstratie. Moet je nooit live doen zeg ik altijd, maar ik heb mezelf toch weer verleid.

 • Responsive theme dat ook prima op mobiel werkt.
 • Edit-balk aan de zijkant, die dus niet meer in de weg zit voor editors en voor themers.
 • Nieuwe widgets in de edit omgeving, waaronder veel recentere TinyMCE. Ik ben blij met deze nieuwe versie, want de oude versie in Plone 4, zeker 4.1 of lager, begint bijvoorbeeld problemen te krijgen in Firefox. Editen van rich text werkt nu ook goed op je mobiel en ook met screen readers voor blinden.
 • Tags, gerelateerde items en datums gaan nu met een betere widget.
 • Herhaalactiviteiten gaan veel makkelijker.
 • De Inhoud-tab is veel gebruiksvriendelijker geworden, met onder andere bulk editing, bijvoorbeeld tags aan meerdere items tegelijk toekennen en meerdere afbeeldingen of bestanden tegelijk toevoegen.
 • Je kan portlets in de footer toevoegen.
 • Het controlepaneel heeft een flinke opschoonbeurt gekregen.
 • Door Dexterity kan je de standaard contenttypes aanpassen, bijvoorbeeld een extra veld erbij. En als je het bijvoorbeeld handig vindt dat nieuwsitems een afbeelding erbij hebben en je wilt dit ook bij gewone pagina's dan kan je dat met een 'behavior' (gedrag, functionaliteit) toevoegen, ook handig voor ontwikkelaars.
 • Het thema kan je in de browser kopiëren, aanpassen, exporteren, importeren.
 • In de Resource Registries kan je variabelen aanpassen zodat bijvoorbeeld kleuren in het theme veranderen, erg handig voor kleine sites met minder budget, laagdrempeliger om te starten met Plone.
 • Sociale media instellingen zitten in het controlepaneel, wat extra informatie biedt aan bijvoorbeeld Twitter, zodat je afbeeldingen kan tonen als een tweet naar je site verwijst.
 • Meertaligheid is standaard aanwezig, hoef je alleen nog maar in te schakelen.

En nu?

Plone 5 is klaar voor productie. Zoals bij iedere nieuwe versie van Plone moeten add-ons bijgewerkt worden. Een deel zal afvallen en niet meer doorontwikkeld worden. Een paar voorbeelden. PloneFormGen heeft een nieuwe versie voor Plone 5, maar er is ook een nieuwe add-on, collective.easyform, dus dat kan nog spannend worden. MailChimp zijn we mee bezig om voor Plone 5 geschikt te maken. Mosaic horen we zo over. Nieuw product voor slider met gerelateerde items. Isotope voor faceted navigation. Dus er wordt gewerkt aan add-ons.

"Kan onze website naar Plone 5?" Ja en nee. Data kan prima gemigreerd worden. Verder hangt het af van add-ons: hoe meer je er hebt geïnstalleerd, hoe langer het duurt. Wachten kan economisch verstandig zijn als je een grote site hebt, maar je zal als klant toch wat moeten investeren: wil je in de community staan? Half jaartje wachten kan goed zijn.

Verwachtingen voor Plone 5 komend jaar:

 • Mosaic integratie kan verbeterd worden: in de toolbar.
 • Doorontwikkelen add-ons.
 • Javascript libraries (met Patternslib) doorontwikkelen.
 • Bugfixes en andere kleine verbeteringen.

Plone roadmap:

 • Plone REST API in de backend, zodat je applicaties volledig in de browser kan bouwen.
 • Ondersteuning van Javascript frontends zoals AngularJS.
 • Plone is ontwikkeld bovenop Zope en daar willen we zaken aan wijzigen, zodat de grond onder Plone beter wordt.

Plone 5 is met passie gemaakt en dat blijft zo.