Kees Hink: Mosaic, flexibele pagina layouts voor Plone

published Nov 10, 2015

Presentatie tijdens Plone gebruikersdag 2015, Rotterdam.

Plone wordt veel gebruikt voor grote sites, met strakke layout waar alles vaststaat. Veel sites willen toch wat meer flexibiliteit. Vroeger had je Collage, wat ongeveer werkte. Maar we zochten iets beters.

Het Plone theme ziet er rustig en wat saai uit. Een Zen boeddhist zou het mooi vinden. Ik keek eens op een boeddhistische site en daar zag ik toch ook allerlei blokjes, dus kennelijk is er een use case voor meer flexibiliteit.

Demo van Mosaic. Zie video van Asko. Tip: speel af op lagere snelheid. :-)

Je zal bepaalde css aanpassingen moeten doen om dit goed in je theme te integreren.

De tegels worden opgeslagen op de pagina waar je op dat moment bezig bent (technisch: annotaties op de context, met plone.app.tiles).

In 2008 zoemde dit idee al rond in de Plone community. In 2009 kwam voorloper Deco. Diverse sprints in de loop der jaren, inclusief javascript rewrite. Mosaic sprint vorig jaar bracht het begin van het nieuwe Mosaic pakket. En nu ziet het er naar uit dat dit in Plone 5.1 in de kern van Plone kan komen.

Zie ook presentatie Philip en Peter in Boekarest.

Je kan velden in je template meegeven per contenttype als je dit voor de standaard contenttypes wil inzetten.