Paul Roeland: Meer dan software: de weg naar Plone 5

published Nov 10, 2015

Presentatie tijdens Plone gebruikersdag 2015, Rotterdam.

Mijn naam is Paul Roeland. Al heel lang actief met Plone, vanaf versie 0.99 beta 3. Toen nog bij Milieudefensie, waarvan hier nu ook mensen aanwezig zijn. De laatste jaren zit ik in de Plone Foundation. Dat is een in Amerika opgerichte stichting die het copyright beheert en andere zaken regelt. Ik zit sinds vier jaar in die stichting en ben sinds drie jaar president.

Plone: "een gemeenschap waar toevallig als bijproduct software uit komt." Gechargeerd, maar het begint bij de gemeenschap, de community. Je komt elkaar tegen op conferenties en sprints. Dus nu een tour langs allerlei Plone evenementen.

Bijvoorbeeld de Plone conferentie in Arnhem 2012. Vaak heb je rond software een groot bedrijf dat centraal staat en de software grotendeels beheert en de voortgang bepaalt, en anderen die eromheen staan. Bij Plone niet: Plone is een verzameling van bedrijven en individuen. Als een persoon of bedrijf zegt "zo gaan we het doen," dan gebeurt dat waarschijnlijk juist niet. Alexander Limi is een van de oprichters. Hij kon zoiets wel doen. Maar hij is niet zo zeer meer betrokken. Dus op de conferentie keken we eens om ons heen: wie zijn de leiders? Kennelijk zijn wij dat.

Conferentie Brasilia 2013. Plone is heel groot in dat land. De website van de Olympische Spelen 2016 is in Plone gebouwd. Je komt Plone dus op veel plekken tegen. Discussie ontstond onder de titel Plone 2020. Bijvoorbeeld: de backend zit om allerlei redenen vast op Python 2, wat doen we daaraan? Geen overhaaste beslissingen, maar wel discussie: hoe willen we dat Plone er in 2020 uitziet?

Arnhem Sprint 2013 ging hierop door. Op sprints wordt heel veel code geschreven en discussies gevoerd. Als je daar komt, begin je ook invloed te krijgen, doordat je daar dingen begint te doen. Veel gebeurde daar aan Javascript. Hoe we dat tot die tijd deden, was een beetje houtje-touwtje. Javascript is ondertussen bijna volwassen geworden, met allemaal tools. Die konden wij maar beter ook gaan gebruiken. Bij die sprint is eraan begonnen.

Sprint Amsterdam 2014. Opgezet voor documentatie: minstens zo belangrijk als de code. De documentatie was, laten we zeggen, organisch gegroeid. Regel tijdens die sprint: "niemand raakt een toetsenbord aan." Eerst maar eens met een Fins woud aan post-it notes opgeschreven wat we aan documentatie nodig hebben. Ook begonnen aan versies per documentatie.

Keulen had de Kathedral Sprint 2014, een "massasprint" met 45 mensen. Veel ideeën, dwarsverbindingen, erg productieve manier van werken.

München sprint 2014. Dexterity als standaard contenttype middels plone.app.contenttypes, wat nu de standaard is in Plone 5. Door het web, dus in de browser, kan je contenttypes maken, en daarna eventueel exporteren zodat je daar op het bestandssysteem door een ontwikkelaar aan kan laten werken om dingen toe te voegen.

In de eerste versie van Plone kon je alles door het web veranderen, je hoefde niet naar het bestandssysteem: een mooi zandkasteel, waar de gebruikers mee gingen spelen, wat leuk is, maar ze maakten het daarbij stuk. In Plone 3 ging het meer via best practices, dichtgetimmerd, robuuste code waar je als gebruiker weinig aan kon veranderen: een fort van drie meter dikke muren waarin je constant je hoofd stootte. In Plone 5 is het beide, je kan veel door het web, zonder dat je al te veel kapot kan maken: een springkasteel waarin je kan spelen en niet te hard valt.

Sorrento sprint 2014. Mooie Italiaanse kustplaats, ook vriendelijke sprint voor kinderen die in het zwembad kunnen terwijl de ouders rustig de toekomst van Plone bespreken met een prosecco erbij.

Barcelona sprint 2014. Barceloneta theme is daar geboren, genoemd naar het strand en de wijk. Mosaic is daar ook ontstaan, waar we later nog over zullen horen. Je kan er heel snel layouts mee maken, terwijl het ook op mobieltjes en tablets werkt.

Oshkosh sprint 2014. Ja, een plaats met die naam bestaat echt, in Amerika. Veel gedaan aan marketing. Vanouds een zwak punt van Plone: we hebben geen grote firma die zegt "zo gaan we het doen," geen groot kapitaal, geen centrale structuur, alle bedrijven doen het zelf maar. Moeilijk om gemeenschappelijke marketing te doen. Nu actiever, bijvoorbeeld met Fred die hier is, Armin, Christina, en meer. Armin kwam met idee voor posters, dit werd uitgewerkt en uiteindelijk hadden we posters waar iedereen blij mee was [en waar je nu hier in de zaal vertalingen van ziet]. Nathan van Gheem werkt met Plone, is heel goed met Javascript, en heeft daar gewerkt aan toegankelijkheid en dat dit automatisch getest wordt.

Zidanca sprint 2014, georganiseerd door Jure die hier ook is. Framework team houdt in de gaten wat er gebeurt in Plone en wat er in de kern toegelaten wordt.

Berlijn sprint 2014, ongeveer geboorte van Plone Intranet waar we straks over horen, wat op een voor open source unieke manier in elkaar zit.

Bristol 2014, Plone conferentie. Voortgang discussie over Plone 2020 van het jaar daarvoor. Waar zijn we dol op in Plone? Wat zijn we liever kwijt? Hoe gaan we verder? Dit alles in volledige openheid. Dat zie ik weinig in andere gemeenschappen. In Boekarest dit jaar is daar overeenstemming over ontstaan waar we allemaal mee kunnen leven, zonder giftige mailtjes of boze reacties. Geen ego's. Bijna een soort polderen.

Innsbruck sprint 2015. Jens Klein is een van de helden, doet heel veel aan de achterkant, bijna het loodgieterswerk: heel veel werk waar je bijna niets van ziet maar waar je ondertussen heel veel voor moet doen. Jens is daar onvermoeibaar in. Veel mensen willen iets shiny bouwen, dus heel belangrijk dat mensen als Jens er ook zijn, dus even hier in het zonnetje zetten.

Sorrento sprint 2015. Over toegankelijkheid, trainingsmateriaal open beschikbaar op http://training.plone.org door onder andere Philip en Fred.

Tokyo symposium en sprint 2015. Tachtig mensen uit heel Japan. Plone leeft in Japan, vooral op universiteiten. Max Nakane viel ons op, een ontwikkelaar die van geboorte blind is. Eric Steele en ik waren erg onder de indruk en hebben hem in Boekarest uitgenodigd als keynote speaker. Toegankelijkheid is goed voor bezoekers en is in diverse landen zelfs de wet. Besloten ook om Plone 5 echt uit te brengen in september dit jaar.

Arnhem sprint 2015. Plezier en werk op goede manier gecombineerd, inclusief in een klimhal aan een touwtje hangen. Dat soort zaken is heel goed omdat je de mensen beter leert kennen: je gaat je er online ook beter door gedragen omdat je weet wie de ander is.

München sprint 2015. Met vier mensen in de kelder bij Philip geslapen. Kenmerkt de sfeer. We doen software, maar dat is ook houdbare software, houdbaar om eraan te werken, ook als je een gezin hebt, zoals de dochtertjes van Philip die ons 's ochtends kwamen wekken. Een gezonde leef-werk balans is belangrijk.

Boekarest conferentie 2015. Thema: Plone 5 gebouwd met passie. Max Nakane als keynote spreker. Student uit India, Prakhar Joshi als spreker. Johanna uit Duitsland die we totaal niet kenden maar die enthousiast aan de slag ging met marketing.

Plone blijft mooi om aan te werken. Volgend jaar gaan we de wereld veroveren. Conferentie is in Boston, in het Microsoft Research Center. Plone heeft allerlei mensen nodig. Lennard en Coen hier in de zaal zijn met css en design voor nieuwe plone.org bezig. Doe mee!