Weblog
Boeken 2012
Welke boeken heb ik het afgelopen jaar gelezen?
Het afgelopen jaar heb ik bijgehouden welke boeken ik heb gelezen. Het waren er vijfentwintig. Dat is meer dan ik in jaren gehaald heb. Het helpt dat anderhalf jaar geleden in mijn kerk een boekenclub gestart is. Om de zoveel weken (afhankelijk van de dikte van het boek) komen we bij elkaar om een literair boek te bespreken en een nieuw boek te kiezen. Ook ben ik meer fantasy gaan lezen, omdat ik zelf het afgelopen jaar een fantasyboek geschreven heb.
Hier is de lijst met mijn gelezen boeken, in volgorde waarin ik ze gelezen heb, en per boek een korte toelichting en tussen haakjes een score van één tot vijf sterren. Voor een samenvatting is meestal geen ruimte. Vraag me gerust om meer toelichting als je je afvraagt of een boek iets voor jou is.
Ik vermeld ook het oordeel van de boekenclub, als ik het boek daar gelezen heb. We gebruiken een notitieschrift, met stickers voor drie categorieën: Wow, OK, Ugh.
Marion Altena: Ontworteling (4*)
Literaire, magisch realistische thriller van een Rotterdamse schrijfster. Iemand die zich online voordoet als vampier, blijkt dat ook werkelijk te zijn, tot schrik van de hoofdpersoon. Hoe gaat ze daarmee om? Een meeslepend verhaal.
Godfried Bomans: Oude en nieuwe buitelingen (3*)
Zesentwintig korte verhalen vanuit het vertelpunt van een journalist. Een creatieve verzameling verhalen met geestige hoogtepunten, maar ook een aantal saaiere verhalen.
Oordeel boekenclub: OK.
Christopher Paolini: Inheritance (5*)
Vierde en laatste deel van de fantasyserie die begon met Eragon. Waardig einde van deze reeks boeken, mooie conclusie. Elk boek brengt het verhaal verder en ontwikkelt Eragons karakter. Hij groeit. Veel interessante ideeën.
Op 19 april was Paolini in boekhandel Donner in Rotterdam voor een lezing en vragen. Laat ik zijn advies voor schrijvers opschrijven nu ik toch bezig ben.
- Lees, lees, lees wat je leuk vindt en wat je niet leuk vindt.
- Schrijf elke dag. Neem Kerst vrij, maar schrijf elke dag.
- Vind iemand die constructieve, opbouwende kritiek/feedback geeft. [Die had ik zeker voor mijn boek, bedankt! - Maurits]
- Schrijf over een onderwerp waar je om geeft.
- Schrijf je fantasy? Plan alles voordat je begint.
- Heb plezier.
- Luister niet naar mensen die zeggen dat je niet kan schrijven.
Mike Dash: De ondergang van de Batavia (5*)
Geschiedenisboek over de schipbreuk van een V.O.C.-schip. Een schipbreuk is geen reden om een al geplande muiterij af te blazen, toch? Een verbijsterend boek over een ongelofelijke tragedie.
Oordeel boekenclub: Wow.
Christophe van Gerrewey: Op de hoogte (5*)
Een aansprekende brief die de puzzelstukjes van een verbroken relatie bij elkaar probeert te harken. Het einde, waarin de vriendin zogenaamd aan het woord komt, is het mooiste.
De meningen op de boekenclub liepen uiteen van Wow tot Ugh.
Anne McCaffrey: Dageraad van de draken (3*)
Na vijftien jaar komen drie grote ruimteschepen met zo'n vijfduizend mensen aan op de planeet Pern om deze te koloniseren. Ze ontmoeten kleine draakjes die hen helpen tegen de draadval, een zeer vreemd natuurlijk (of toch niet?) verschijnsel. Een fantasierijk science fiction verhaal, met heel originele dieren, maar ook soms met onhandig aandoende, seksueel getinte passages.
Adrian Stone: Profeet van de duivel (3*)
Deel één van de duivelstrilogie. Oorspronkelijke Nederlandse fantasy die degelijk in elkaar zit. Ik heb me prima vermaakt.
Suzanne Collins: The Hunger Games trilogie (5*)
Een dystopische toekomstroman: Panem (Amerika, maar ook Latijn voor 'brood') wordt na een burgeroorlog geregeerd door het machtige Capitool. De twaalf overgebleven districten worden onderdrukt. Het dertiende district is vernietigd. Elk jaar worden de Hunger Games georganiseerd. Elk district moet één jongen en één meisje afvaardigen als tribuut om te vechten tot de dood. Er kan slechts één overwinnaar zijn. De hele trilogie wordt in de ik-persoon en in de tegenwoordige tijd verteld door tribuut Katniss Everdeen. Je zit echt in haar hoofd, wat in het eerste boek een stuk beter werkt dan in de film.
Een inventief, aangrijpend verhaal, sterk in hoogte- en dieptepunten. Ik heb alledrie de boeken achter elkaar gelezen: er was geen sprake van dat ik een ander boek tussendoor zou lezen. De eerste twee boeken hebben bepaald geen happy end, wat goed is. Voor mij is Suzanne Collins de ontdekking van het jaar.
- Boek 1, The Hunger Games: 'Oh yes!' Momenten waarin je trots bent op de hoofdpersonen of het publiek.
- Boek 2, Catching Fire: 'Oh no!' Momenten waarin je denkt: dit mag niet, dit kan je de hoofdpersonen en de lezers niet aandoen. Dat bedoel ik positief.
- Boek 3: Mockingjay: '...' Momenten waar je mond van openvalt en waar geen woorden voor zijn. Dit is het meest psychologische deel, waarin de hoofdpersonen ondertussen zoveel hebben meegemaakt dat ze emotioneel labiel zijn en af en toe schreeuwen of agressief worden naar vrienden, zodanig dat er een spuitje in moet.
Douglas R. Hofstadter: Gödel, Escher, Bach (5*)
Er is steeds een praktisch hoofdstuk met Achilles en een schildpad in de hoofdrol die een nieuw idee naar voren brengen en (vaak idioot) uitwerken. Daarna volgt een theoretisch hoofdstuk waarin veel wordt uitgelegd, vooral met eindeloze lussen in de muziek van Bach, de tekeningen van Escher en de wiskunde van Gödel.
Groots, Breed, Enorm (900 pagina's). Interessant, vol ideeën over van alles en nog wat: muziek, beeldkunst, wiskunde, DNA, kunstmatige intelligentie, enzovoorts. Bijkans onbegrijpelijke onderwerpen worden begrijpelijk uitgelegd.
Mijn hoed heel diep af voor de Nederlandse vertaling, dat is een tour de force. Ik was het boek al te vaak tegengekomen in andere boeken en dat was zeer terecht. Mijn geest voelde ik bijna uitzetten, groeien.
Gigantisch, Eindeloos, Baanbrekend.
Als dit teveel is, kan je het ook samenvatten in zes woorden.
Brandon Sanderson: Mistborn (4*)
Inventief magisch systeem waarin je kracht haalt uit diverse metalen. Diepgang in karakters, vooral Kelsier, en Vin die moet leren vertrouwen. Een intrigerende wereld, waar in het verleden iets gebeurd is wat geen van de karakters echt begrijpt en wat nog twee spannende vervolgdelen belooft, die ik zeker ga lezen.
K. Schippers: De hoedenwinkel (3*)
In 1996 ontving de schrijver de P.C. Hooftprijs voor zijn speelse oeuvre. Dat zie je in dit boek terug. Het is speels, bevreemdend, raar, magisch realistisch. Leuk gevonden, met een goede schildering van karakters.
Orson Scott Card: Ender's Game (5*)
Inventief science fiction verhaal over kinderen die geen kind kunnen zijn, en spellen die het lot van het menselijk ras bepalen in een ruimteoorlog.
Een korte versie kan je online lezen. Een aanrader!
Jonathan Swift: Gulliver's Travels (3*)
Een klassieker over een wereldreiziger die extreem kleine en extreem grote mensen tegenkomt, zwevende eilanden en intelligente paarden. Zo inventief dat het vergezocht is, maar dat mag. Vrij zakelijk, afstandelijk verteld. Hij neemt reisverhalen op de hak, politiek, religie, de samenleving, de lezer, Gulliver, alles.
Wederom erg verdeeld oordeel van de boekenclub: Wow, OK en Ugh.
George R.R. Martin: A Game of Thrones (3*)
Een van de populairste fantasyseries van het moment volgens mij, nu ook als televisieserie. Er zijn heel veel karakters, waardoor je niet erg betrokken bent. Een van de hoofdpersonen gaat dood: nou en, er zijn er nog dertig over. Erg wijds opgezet en daardoor soms moeilijk te volgen. Het heeft potentie, maar ik ben niet erg getroffen door het verhaal. Als ik deel twee toch ga lezen, komt dat door mijn favoriete karakters, Jon Snow en de heerlijk cynische dwerg Tyrion Lannister, en het fantastische gevaar uit het koude noorden. Winter is coming.
A. den Doolaard: De bruiloft der zeven zigeuners (4*)
"Branko Markovitsj dacht dat hij niet meer aan de liefde geloofde en daarom gaf hij zich over aan de drievoudige bedwelming die hij met rinkelend geld kon kopen: drank, vrouwen, zigeunermuziek." Mooie taal, beeldend. Goede spanning tussen Branko en Doesjka. Mooi gevonden liedwedstrijd.
Oordeel boekenclub: Wow.
John B. Olsen en Randy Ingermanson: Oxygen (4*)
Op de eerste bemande missie naar Mars gaat van alles mis door een ontploffing. Is het een aanslag? De zuurstof aan boord dreigt op te raken. Kan de bemanning elkaar en de vluchtleiding vertrouwen? Inventief. Goed uitgedacht en uitgewerkt. Het klopt.
Dit is het eerste e-boek dat ik gelezen heb op mijn e-reader.
Jaap Jan Brouwer: Heinz Guderian (3*)
Niet veel nieuws als je de boeken van de hand van Guderian zelf al gelezen hebt, maar een gedegen samenvatting met onafhankelijk oog voor de rol van deze Duitse tankgeneraal in de Tweede Wereldoorlog.
Brad Winning: Bloed en eer (3*)
Vlot geschreven fantasydetective van deze Nederlandse schrijver: ik had het in een dag uit. Ik had het bijna na enkele tientallen pagina's weggelegd omdat er naar mijn smaak teveel seksuele taal in zat. Veel plotwendingen, verrassingen. Je weet nooit goed wat er gaat gebeuren: een echte detective.
John Steinbeck: Of Mice and Men (4*)
Kort, maar krachtig. Lennie is prachtig neergezet, een verlegen, angstige goedzak die zijn eigen kracht niet kent. Mooie schildering van een ongelijke vriendschap, met een treurig einde.
Robin Hobb: The Dragon Keeper (4*)
Deel één van de Rain Wild Chronicles. Intrigerend. Karakters zijn heel goed neergezet, waarbij ineens het onderwerp homoseksualiteit wordt beetgepakt, wat zeldzaam is in fantasy. Goed gedaan. Minder spannend dan haar eerdere trilogieën op deze wereld, die mij erg goed bevallen zijn. De ontwikkeling van draken blijft prachtig verzonnen en krijgt hier een twist doordat de herboren draken een grote ontwikkelingsachterstand hebben en het twijfelachtig is of ze ooit zullen kunnen vliegen.
Adrian Stone: Zoon van de duivel (3*)
Deel twee van de duivelstrilogie. Vlot verteld. Duidelijk. Er gebeurt veel, verdeeld over zo'n vijftien jaar. Een paar aardige theologische opmerkingen.
Terry Goodkind: The Omen Machine (5*)
Na een pauze is dit maar liefst deel twaalf in de Sword of Truth serie, of De wetten van de magie. Richard en Kahlan hebben veel avonturen achter de rug en Richard is leider van D'Hara, maar hij kan niet op zijn lauweren rusten. Profetie komt van alle kanten op hem af en dat vindt hij maar niets, vooral omdat de profetie Kahlans leven bedreigt. Een donker verhaal, maar ook vol met de kracht van vriendschap, liefde, gezond verstand. De hooggeplaatsten in deze wereld hechten wel erg veel waarde aan profetie, wat ongeloofwaardig is, al zit daar ook iemand achter. De bekende figuren van eerdere boeken laten zich weer van de goede kant zien op hun herkenbare manier, waar de lezer van houdt. In het hart van het paleis van D'Hara bevindt zich een intrigerende machine die nog niet al zijn geheimen heeft prijsgegeven. Ik verwacht nog twee vervolgdelen.
Herman Melville: Moby Dick (5*)
Spannend avontuur over de jacht op de grote witte potvis. Erg veel achtergrondinformatie, je kan vaak gerust een paar hoofdstukken overslaan. Soms moeilijk te begrijpen Engels. Mooie klassieker over een geobsedeerde kapitein en zijn aartsvijand.
Conclusie
- Ook Nederland heeft fantasyschrijvers die goed te pruimen zijn: van Adrian Stone en Marion Altena ga ik meer lezen.
- Tegenvaller is George R.R. Martin: A Game of Thrones. Heel populaire fantasy, maar mij grijpt het niet zo.
- Ontdekking van het jaar is voor mij Suzanne Collins met haar Hunger Games trilogie. Ik had een boek verwacht dat vooral voor tieners leuk was. Laten we het erop houden dat ik jong van geest ben.
Fantasystrijd Brugge
Dit is mijn inzending voor de Fantasystrijd Brugge 2012.
Ik heb in juni meegedaan aan de Fantasystrijd Brugge 2012. Dit is een schrijfwedstrijd voor fantasyverhalen met een maximum van 1500 woorden. De mooie Vlaamse term is kortverhalen.
Vandaag, 3 november, ben ik in Brugge geweest voor de uitslag. Er waren 213 deelnemers. Ik ben als 62e geëindigd. Dat is ruim de bovenste helft, dus ik mag tevreden zijn.
Het verhaal dat ik geschreven heb, had ik oorspronkelijk bedoeld als proloog voor de fantasyroman waar ik aan werk (voor de Luitingh Fantasy en Magic Tales romanwedstrijd). Een deel van de charme van het kortverhaal zit hem erin dat het een tijdje duurt voor je doorhebt wat er aan de hand is en wat voor iemand de hoofdpersoon is. Als deze proloog in mijn roman zou staan, dan zou de lezer allang een plaatje op de voorkant hebben gezien en een stuk tekst op de achterflap en was dat stukje verrassing weg. Toen heb ik besloten er een apart verhaal van te maken.
De verwijzingen naar de harde werkelijkheid van mijn roman heb ik eruit gehaald. Mede daardoor is het waarschijnlijk de kortste inzending geworden, met slechts 669 woorden. Niet lang voor ik het verhaal inzond, heb ik de Hunger Games trilogie van Suzanne Collins en Op de hoogte van Christophe Van Gerrewey gelezen. Deze boeken vond ik erg goed. Ze zijn in de eerste persoon en de tegenwoordige tijd geschreven. Voor die boeken werkte dat goed en ik vond die directe vorm ook bij mijn verhaal passen, dus in de laatste week heb ik het nog omgeschreven.
Ben je nieuwsgierig geworden? Je kan mijn inzending lezen.
Mountain Lion
Upgrading to OS X Mountain Lion.
IANAME (I Am Not A Mac Expert), but I have recently upgraded my MacBook Pro from Snow Leopard (10.6.8) to Mountain Lion (10.8.2). Some pointers follow.
Get the software
Just open the App Store application, search for Mount Lion (it may be on the front page as popular download), and buy it. The download is about 4 GB, so you will want to start with this step. Or buy it on CD somewhere.
Cleanup
I do not think you need much extra hard disk space for the new Mac OS X version, but this is still a good time to make some extra room. Disk Inventory can be a good assistent here, showing you which files or directories take up the most space.
Your Downloads directory may also contain old installers that can be deleted. Maybe you have some backups from 2004 that you finally realize you will not need anymore.
Be sure to go to the Trash folder and empty it.
Backup
Make sure you have a backup, probably with the Time Machine. If you are a developer, make sure all your source code changes have been committed and pushed.
Upgrade
Close your programs and run the Mountain Lion installer. I think this took about half an hour.
TRIM Enabler
If you have a Solid State Disk, you are probably using TRIM Enabler. After the first reboot, you will need to start that application and enable it again. Then you probably need to restart again, but the application will tell you this.
XCode
If you are a developer, you will want to install the latest XCode from Apple. Open the App Store and download it. It is about 1.6 GB so this will again take a while.
When you install it, make sure to install the command line tools too. Open XCode, open the Preferences, go to the Downloads section and download and install the command line tools.
Status
At this point, as I am a Plone developer, I tried starting an existing zope instance. This worked fine. But then I tried rebuilding the Python buildout, specifically installing the 3.3 one, which failed. If I recall correctly, no good C compiler could be found. I have that in Mac ports, so I needed to update those.
Mac ports
You will need to completely reinstall the Mac ports package and your active ports. Follow instructions at https://trac.macports.org/wiki/Migration
For step 1 under 'Reinstall ports' you may want to gather only the active ports:
port -qv installed | grep active > myports.txt
Then you can open that file and remove the lines for ports that you think are not needed anymore. Maybe keep a copy of the original file in case you later find things are missing.
In step 3 you execute this:
sudo port clean all
This might fail with an error like this:
Error: Unable to open port: can't read "build.pre_args": can't read "build.cmd": Failed to locate 'gnumake' in path: '/opt/local/bin:/opt/local/sbin:/bin:/sbin:/usr/bin:/usr/sbin' or at its MacPorts configuration time location, did you move it?
If that is the case, then most likely you have not installed the command line tools of XCode. See http://guide.macports.org/chunked/installing.xcode.html on how to do this. Or see above.
Note that freshly installing all you favorite mac ports will take a while. You may want to grab a drink or some sleep at this point.
Python buildout
If you are developing Plone, you may already be using the Python buildout. This is on github now. It seems best to rebuild your pythons at this point. Use the bootstrap-1.4.4.py file, otherwise you will run into problems.
Initial impressions
Wow, it feels fast! My feeling is that starting an application is now twice as fast. Maybe I would have had the same result with a fresh install of Snow Leopard, but it sure is nice. Note that I was already using a Solid State Disk, so it was already fast.
I have switched the natural scrolling off (System Preferences, Hardware, Mouse). Maybe I should just try it, but I am used to the old behaviour.
For a while, iTunes started up and began playing music without me doing anything. It did this lots of times. Today I did not see this anymore.
Mail looks rather differently. I started it up and did not see my mail accounts and folders, just some messages. So I quit Mail and started ThunderBird, which is still my favorite mail reader because I know its keyboard short cuts. The Mail interface can be easily tweaked though, nothing wrong with it, just a bit surprising for me the first time. I think the layout will work fine, at least on wide screens.
Lightning talks Friday
Lightning talks during the Plone Conference 2012.
Lightning talks on Friday during the Plone conference 2012.
Paul J Stevens - BlobStorage improvement
We had a site with PloneMultiSite. Content items end up in multiple sites. The blobs are then also duplicated. So this takes up more hard-disk space than needed. Whether you use PloneMultiSite or not, this can happen. So I created a tool to compress the blob storage with a script. It deduplicated the blobs using hard links. So with this, you use less disk-space and get faster copy and move actions. A few patches need to be updated. I want to talk with collective.recipe.backup authors too [that would be me, welcome!].
Philip Bauer - Theme Editor
You can have a Theme Editor, started by David Glick. As Starzel we want to make this a company-sponsored PLIP. I propose a new process for plips: everything that David creates should be plipped and he should get gittipped, so we have a Glick-PLIP-Git-tip.
Johannes Raggam - plone.app.event
I have made a better version op plone.app.event for the PLIP. Please read the README.rst file for usage info. It supports recurring events. Please test it and use it.
Eric Steele, Elizabeth Leddy - teams
If you run a team, for example the UI team, please come on stage so we can see you and know how you look. If you want to get involved, these are the people to talk to.
Lucas Graf - ftw.tabbedview
I work for 4teamwork (ftw). ftw.tabbedview integrates collective.js.extjs, collective.quickupload and ftw.table. You can filter content listings, sort tables client side, group things, manage columns, batching support, flexible sources (catalog, SQLAlchemy, etc), data transformations (you have a user name in the table but want to show the fullname) and lots more.
Philip Bauer - Plone Konferenz
I helped organize the Plone Konferenz 2012 in Munich, Germany. Lots of visitors. Most were long-time users, but not yet part of the community. We wanted to attract decision makers and people new to Plone. We had great success and a lot of fun. How can you do that yourself? Get your local usergroup drunk and have them say yes. Organize a sprint. Have a party at the first day so people get to know each other faster. Spend money and effort on marketing. You get (local) visibility, new community members, a great party, you give large tips. We have 3,000 euros that we donate to the Plone Foundation.
Mikko Ohtamaa - Solving problems
I will show some packages: visualtitle, imageportlet, silvuple (it's French) which shows untranslated items, plomobile, sevabot (irc bot). Low let's party.
Sprint at the end of the world
World is going to end December 21st. So go to the end of the world to sprint. Come to the South of Argentina on 1 December 2012. We will see what we will sprint on.
Jukka Ojaniemi - Whiskers
Whiskers is a Pyramid application. It collects all the packages you use in your buildouts. You need a buildout extension called buildout.sendpickedversions that sends info to the whiskers server.
[Mark van Lent blogged about it earlier this year.]
Érico Andrei - Desk surfing
We need you in Brazil. We are lonely. Please visit us, otherwise we need to drink. If you need to travel to Sao Paulo, we have a place for you where you can work on Plone. Keep calm and Plone in Brazil.
Calvin Hendryx-Parker - Playing with blocks
We have a desk in Fortville as well: welcome!
Choose good building blocks:
- Use APIs versus embedded iframes. Get the content in your site.
- Evaluate your options: are mailing lists taken over by spam, what is the activity in version control?
- Try out Single Sign On.
- Supercharge your search with Solr. Index external content. Fix spelling.
- Beware of over customization.
- Testing, testing, testing.
See my talk from earlier today.
Radek Jankiewicz - stxnext.greyscale
Transforms the content of the page into grey scale colors. We use it when a website needs a mourning color after a national incident. There is a filter attribute in css, but is only supported by IE. Javascript also not really an option. Images are cached in filestorage.
Johannes Raggam - amplify.cc
This provides a framework for old php/postnuke based community portals. One content type for everything, using dexterity and behaviors. I gave a talk about this.
Maurizio Delmonte - Plone in your country
Your country may have a national Plone site. Italy: http://plone.it. Netherlands: http://plone.nl. You can now see a link to national Plone sites in other countries in the right hand corner of your own site: we are world wide! Thank you for being here.
Maarten Kling
Thanks to all our sponsors, gold, silver, bronze, personal, supporting. Rita from RebelX: thanks a lot for all the designs. Guido Stevens created the Plone awards. The Brazilian Plone community has won the Plone Awards 2012 for their PloneGov.br community building efforts! Thanks Wyn Williams for the Wifi. Thanks to Musis for their support here at the Musis Sacrum location.
Crowd: "Thank you, Four Digits!"
Lennart Regebro - Blame it on Ceasar: A rant on calendaring
Talk during the Plone Conference 2012.
Lennart Regebro blames it on Ceasar when giving a rant on calendaring during the Plone conference 2012.
I live in Krakow, Poland, and can be hired. I ended up doing a lot with calendaring support.
We have the day, the month and the year. These cycles do not fit into each other nicely, which causes problems. Rome has seen all kinds of problems for this. Rome had 10 months per year. For lunar months you may need twelve or thirteen months in a year. So several days did not actually exist. With lunar months you get out of sync with about 12 days. So you get leap months. The roman calendar went out of sync about four months compared to what the season should have been.
Julius Caesar wanted to fix this. Solar calendars let the year follow the solstices and seasons. They got months of 29 or 31 days, because even numbers were unlucky. The new calendar was probably the worst ever made, but it was forced on an unsuspecting world because Rome was the boss.
Several calendars had ten days per week, but seven is a good cycle. The week is now a cycle that has nothing to do with months or years. That makes it difficult to calculate the day of the week for a certain day of the month.
momentjs.com looks best now for javascript.
http://www.date4j.net is promising for date handling in Java.
What day is the start of the week. Sunday? Monday? The isoweekday function is the correct function to use. Monday=1, Sunday=0 or 7.
The world is not split into 24 time zones. Every country decides which standard time or times are used. But we call them time zones even though they do not exist. Some time zones used to be for example one hour and fourteen seconds before GMT.
William Willett thought other people were lazy so he invented the Daylight Savings Time.
Some time zones get abbreviated the same, which is obvious as most of them end with Standard Time:
- BST: 5 different zones
- CST: 4 different zones
- IST: 4 different zones
So you can name them America/Chicago, Australia/Canberra, etcetera. Daylight savings has started at various dates and times for the same zone.
Javascript: new Date(2011, 1, 29) can give 1 March, as February=1. For date checking it is better to check a date at 12:00 at the middle of the day.
Now Python. The datetime library supports timezones, but no zoneinfo is included. So there is pytz, which is always up to date. dateutil uses what the OS gives, which is probably also up to date. There are more advantages and disadvantages. "Which half past three do you mean?" is a hard question in Daylight Savings. You can tell pytz to break when no information for DST is given. I have recently created http://pypi.python.org/pypi/tzlocal that helps pytz a bit more here.
Parsing timezones. POSIX has a number and a sign wrong here.
Recurring events: repeat every third Monday, except when it is the first of the month and not the third year. You can come up with really ridiculous rules here. It got simplified luckily. dateutil has good support. With dateutil.easter you can say things like: get the third Sunday after Easter. Other crazy stuff is in dateutil.rrule. The icalendar module helps for creating and parsing calendar files.
So what happens when you mix timezoned and timezone-naive events? plone.app.event does not allow this. Timezones do not make sense for conferences on boats. Do you use an end-date or a duration? plone.app.event supports whole day events.
With a datepicker popup you can pick a date with javascript. That is fine. But you want a fallback for non-javascript too. A dropdown box for hours is okay. For sixty minutes this is a long list. Plone limits it to five minute steps. That is a decision you need to make. An end date and time should not always be needed.
Solgema.fullcalendar is good, with hardly drawbacks and it pretty. Plone4Artists calender is good too, without javascript. Think twice before you create something new yourself. And if you do, you should limit yourself.
In calendaring you can luckily ignore leap seconds.
My blog: http://regebro.wordpress.com/