Weblog

published Nov 03, 2021, last modified Nov 04, 2021

Wat denk ik over evolutie en schepping?

published Jan 14, 2005, last modified May 18, 2007

Enige amateuristische gedachten over evolutie en schepping.

Op de technologische nieuwssite Slashdot ontstond een discussie over evolutie en creationisme. Ik heb me daar maar niet ingemengd. Wel vond ik het een goede aanleiding om mijn eigen gedachten daarover op te schrijven. Anderen mogen dat ook weten, dus plaats ik het hier in mijn weblog. Noot: dit zijn mijn gedachten op dit moment, vrijdag 14 januari 2005. Het is een theorie. Ik reserveer het recht om mijn mening aan te passen aan de hand van nieuwe kennis of opvattingen van anderen.

Religie

Bij een debat over evolutie en schepping komt religie al snel om de hoek kijken. Veel christenen beweren dan dat de evolutietheorie ook maar een theorie is en niet bewezen is. Veel anderen beweren dat de christenen niet wetenschappelijk zijn met hun scheppingsverhaal. Daar speelt natuurlijk mee dat door veel mensen uit beide kampen de evolutietheorie wordt gezien als argument tegen het bestaan van God. Christenen kunnen moeilijk achter die conclusie staan - hoeveel bewijzen er eventueel ook voor zijn - terwijl atheïsten dat maar al te graag willen. Omdat die conclusie snel getrokken wordt, is het moeilijk de discussie zuiver te houden. Velen weten natuurlijk ook het fijne niet af van alle wetenschappelijke kanten aan het debat. Als je niets van DNA afweet, heeft het weinig zin om je te mengen in een discussie over de wetenschappelijke waarde van de evolutietheorie. Ik zal daar in dit stuk dan ook weinig over zeggen.

Theorie

Tegenstanders van de evolutietheorie zeggen vaak dat het slechts een theorie is. Maar dat geldt ook voor de gravitatietheorie, de relativiteitstheorie, enzovoorts. Die zullen door weinig mensen zomaar terzijde worden geschoven. De evolutietheorie is de heersende wetenschappelijke theorie gebaseerd op waarnemingen in het veld. Op grond van nieuwe waarnemingen kan deze theorie aangepast worden of opgevolgd worden door een andere theorie die beter bij de waarnemingen past. Waarnemingen zijn daarbij niet per se feiten. De waarneming kan verkeerd zijn of verkeerd geïnterpreteerd worden. De evolutietheorie is een theorie die volgens veel wetenschappers goed past bij de huidige waarnemingen. Dit kan veranderen, als er goede wetenschappelijke argumenten voor zijn.

Dogmatisch creationisme

Aan de andere kant kan het creationisme ook veranderen. Aan het eind van de Middeleeuwen werd je verketterd als je beweerde dat de aarde niet het middelpunt van het heelal was. Dat ging immers in tegen de bijbel. Ondertussen hebben (vrijwel?) alle christenen geconcludeerd dat de aarde inderdaad om de zon draait in plaats van andersom en dat die gedachte geen onrecht doet aan de bijbel. Met creationisme kan het ook zo gaan. Er is niet slechts één uitleg van het scheppingsverhaal mogelijk. Als wetenschappers waarnemingen doen die beter te verklaren zijn met een andere uitleg, moet je daar open voor staan.

Volledigheid

De evolutietheorie kan niet alles verklaren. Er blijven genoeg vragen over, zoals: hoe is het eerste leven ontstaan? Ik voel me door laboratoriumexperimenten nog niet gedwongen om aan te nemen dat dat - met voldoende geduld - vanzelf gebeurt, toevallig. Misschien streeft de evolutietheorie er niet eens naar om dat te verklaren, al past het wel in die hoek. Hoe de aarde zelf is ontstaan, valt natuurlijk sowieso buiten het bereik van deze theorie. Dan heb je het meer over de theorie van de Big Bang, die ik later kort nog zal noemen.

Micro- en macro-evolutie

Dat er een vorm van evolutie plaatsvindt, lijkt me helder. Soorten ontwikkelen zich steeds verder. Maar is er ook macro-evolutie? Kunnen vogels bijvoorbeeld voortgekomen zijn uit reptielen? Zijn gewervelde dieren viavia voortgekomen uit de eerste eencelligen? Dat vind ik moeilijk te geloven. Er schijnen aanwijzingen te zijn - in huidige botten of misschien in fossielen - dat walvissen eerst op het land hebben geleefd en zich in de loop der tijd tot zeedieren hebben ontwikkeld. Dat kan. Maar na al die miljoenen jaren in zee zijn het nog steeds geen vissen geworden. Je ontwikkelt kennelijk niet zomaar kieuwen in plaats van longen. In tegenstelling tot bijvoorbeeld zeehonden kunnen walvissen niet op het land leven, dus het lijkt me dat ze geen voordeel meer hebben van hun longen. Met kieuwen zouden ze niet naar boven hoeven gaan om adem te halen. Dat zou helpen bij het ontwijken van harpoenen. Maar natuurlijke selectie heeft geen walvissen met kieuwen voortgebracht. Micro-evolutie kan best bestaan - walvissen die voorpoten krijgen die steeds meer op flippers gaan lijken en een ademhalingsstelsel dat steeds beter zuurstof kan vasthouden - maar macro-evolutie moet ik nog zien. Samengevat: een landdier kan wel een zeedier worden, maar geen vis.

Letterlijk scheppingsverhaal?

Heeft het creationisme dan gelijk? Ik heb niet de indruk dat je het scheppingsverhaal per se letterlijk moet nemen. Het brengt vooral tot uitdrukking dat God het heelal, de aarde en het leven daarop gemaakt heeft. Of hij daar nou zeven dagen of zeven miljard jaar voor uittrok, is wel boeiend, maar maakt voor het verhaal niet uit. De bijbel is geen wetenschappelijk boek. God is prima in staat om een aarde in zeven dagen te maken, inclusief dinosaurusbotten om de wetenschappers leuk bezig te houden. Maar of dat nou zo letterlijk gebeurd is? Voor mij doet dat er niet enorm toe. De kern wel: God als Schepper.

Mijn theorie

God heeft het heelal, de aarde en het leven daarop gemaakt. De tijdsspanne weet ik niet. (Hoe God is onstaan weet ik niet, maar bij de Big Bang theorie - eerst was er niets en toen ontplofte dat - mis ik ook iets. Maar dat is een andere theorie.) God heeft een aantal basisvormen van leven op aarde gecreëerd, waaronder de mens, maar ook de kat, de hond, de vis, de dennenboom, de eencellige, enzovoorts. God zorgde ervoor dat alle ingrediënten voor de huidige soortenrijkdom aanwezig waren. Hij heeft een evolutiemechanisme in werking gezet, zodat deze soorten zich verder konden ontwikkelen. Ook konden er nieuwe soorten ontstaan uit andere, maar niet vogels uit reptielen of een kat uit een hond.

Tijdsspanne

Hoelang leven er al mensen op aarde? Misschien zo'n 5000 jaar zoals uit de bijbel is uit te rekenen. Misschien veel langer, zoals oude botten suggereren. Daar mogen wetenschappers over bakkeleien. Ik ben daar geen expert in. Ik geloof dat God de Schepper van het leven is. Verdere details zijn wel interessant, maar doen daar niets aan af.

Veranderingen op mijn site

published Dec 01, 2004, last modified May 18, 2007

De laatste maanden heb ik weinig geschreven op deze site. Wel zijn er in de loop van de tijd wat technische veranderingen geweest. Hier is een overzicht van de belangrijkste daarvan: atom, links, tab order en nu echt op vanrees.org.

Atom

Ik heb een aantal atom feeds. Wat is dat nou weer? Een atom feed is een gestructureerde manier om de meest recente berichten op een pagina weer te geven, met name geschikt voor verwerking door een computerprogramma. Vaak geeft het een samenvatting, maar soms ook de hele artikelen. Er staat altijd een verwijzing in naar het echte artikel zoals je het in een browser zou lezen. Voor de kenners: het lijkt sterk op RSS. Meer info: Engelse site Atom enabled, Nederlandse inleiding op atom en Nederlandse pagina met goede verwijzingen over atom.

Op Bloglines maken ze op een handige manier gebruik van atom en rss feeds. Je kan je daar gratis aanmelden. Ik heb dat ook gedaan. Ik log een of meer keer per dag in. Dan krijg ik een lijst met door mij geselecteerde nieuwssites en weblogs. Ik kan dan de berichten bekijken die ik nog niet gezien heb. Om je een idee te geven, kan je hier mijn selectie bekijken. Daar zit bijvoorbeeld bij: BBC, tagesschau, algemeen nieuws van nu.nl, diverse technische nieuwssites en blogs en de site van mijn broer Reinout en spul van mijzelf.

Om terug te keren naar mijn eigen atom feeds: ik heb er een aantal aangemaakt. Hier is een overzicht. Die zijn dus vooral handig als je daar een speciaal programmaatje voor hebt - een newsreader - of als je de laatste wijzigingen van mijn site wil bijhouden in bijvoorbeeld Bloglines.

Links

Links zijn vooral bekend als de verwijzingen naar andere pagina's waar je op kan klikken. Maar er is nog een soort. Dat zijn ook verwijzingen, maar ze verschijnen in de meeste browsers niet op de pagina. In Firefox zijn ze rechtsonderin te zien. Of en hoe Internet Explorer ze ondersteunt, weet ik niet. In ieder geval heb ik wat links aangelegd naar de verschillende style sheets; dat is normaal en daar heb je als gebruiker niet zoveel mee te maken. Handiger kunnen de andere links zijn. De meeste pagina's hier hebben nu links naar:

Tabvolgorde

Op elke webpagina kan je over het algemeen met de TAB-toets naar een volgende link of een invoerveld springen. De volgorde waarin dat springen gebeurt, is niet altijd even logisch. Dat heb ik voor een aantal pagina's veranderd. Op de preekpagina en de weblogpagina met de daaronder liggende overzichtspagina's per jaar of maand, spring je met TAB naar de link voor de eerste preek of het eerste artikel. Zo spring je dus eerst door de belangrijkste zaken op een pagina voordat je bij meer algemene links uitkomt.

Zope op vanrees.org

Ik maak mijn pagina's al een tijd met Zope. Een tijd lang deed ik dat op mijn eigen computer. Dan maakte ik een statische kopie daarvan, veranderde door middel van wat zelfgeschreven scripts wat spul en kopieerde de boel naar mijn website bij mijn provider xs4all. Dat werkte op zich wel, maar was zeker niet ideaal. Nu beheer ik samen met mijn broer Reinout een shared server bij Bytemark. Daar hebben we Debian GNU/Linux als operating system opgezet en verder onder andere het al genoemde Zope. Nu bewerk ik mijn pagina's dus rechtstreeks op de server zonder dat ik allerlei vage trucs uit hoef te halen.

Goed, dat waren dus de belangrijkste technische veranderingen van het afgelopen halfjaar. Nu moet ik maar weer eens wat inhoud erop zetten. :-)

Overschie... Live!

published Nov 06, 2004, last modified May 18, 2007

De kerkdiensten/vieringen van mijn gemeente zijn nu live via Internet mee te maken.

Ik heb al een tijd preken uit mijn kerkelijke gemeente in Overschie op mijn site gezet. Ik denk dat ik daar mee ophoud. Sinds kort is namelijk de complete dienst via Internet mee te maken. Je kan rechtstreeks luisteren tijdens de dienst. Je kan ook de laatste paar preken beluisteren. Als je op een van de links klikt, zou er vrij snel geluid moeten komen, als je een mp3-bestand kan afspelen. Je kan volgens mij niet vooruitspoelen, maar dat is misschien afhankelijk van het programma dat je gebruikt. Probeer het maar eens uit.

Er schijnen af en toe problemen met de site te zijn. Daar schijnt ook aan gewerkt te worden.

How to organize a fair election

published Nov 03, 2004, last modified May 18, 2007

The Christian Science Monitor has a good piece on fair elections.

The Christian Science Monitor has a good piece on fair elections. America is a longstanding democracy and advocates its use through sending observers to foreign elections (excellent) and through the acclaimed nation building process (patent pending). But newer democracies - like Japan, Brazil and India - have surpassed them in organizing fair elections. Their people know that their vote counts. Americans are not so lucky. So for reliable voting results, look abroad.

Vakantie op de Veluwe

published Jul 06, 2004, last modified May 18, 2007

Op woensdag 7 juli ga ik op vakantie voor zo'n twee weken. De rugzak zit vol met hopelijk alles wat ik nodig heb.

Eerst ga ik naar camping Nieuw Soerel in Nunspeet. Daar zal ik wat wandelen. Zaterdag zorg ik dat ik verkas naar camping De Paasheuvel in Vierhouten. Daar vindt de week daarop de New Wine zomerconferentie plaats. Ik help daar in de catering en hoop daarnaast nog genoeg van de inhoud mee te kunnen meemaken.

Daarna zie ik wel wat ik ga doen. In ieder geval zal ik wel naar een volgende camping gaan en nog wat zwerven over de Veluwe.

Ter lering ende vermaak neem ik altijd wat te lezen mee. Op mijn Palm Pilot heb ik twee versies van de bijbel staan: de Statenvertaling en de World English Bible. Verder heb ik in dode-boom-vorm nog twee boeken. Laatste Woorden is een boek van Eugene H. Peterson over de Openbaring van Johannes. Dit bijbelboek bestudeer ik met mijn bijbelkring.

Als "normaal" leesboek heb ik er eentje van B.H. Liddell Hart, een Engelse officier die erg goede boeken schrijft. Zijn boek over de Romeinse generaal Scipio Africanus was uitstekend. Hij vindt het de beste generaal ooit, beter dan Napoleon. Ik ga me nu wagen aan zijn History of the Second World War.