Jean-Paul Ladage (Zest Software): Plone voor uw mobiel

published Sep 15, 2010

Optimaliseer uw diensten voor mobiele apparaten. De enorme toename in het gebruik van smartphones maakt mobiele diensten lonend met de inzet van Plone GoMobile.

Jean-Paul Ladage van Zest Software spreekt tijdens de Nederlandse Plone Gebruikersdag 2010 in de Euromast, Rotterdam.

50 procent van de jongeren gebruikt al mobiel internet via de mobiele telefoon. Voor heel Nederland is dat 28 procent. De software op de mobieltjes is gebruiksvriendelijker geworden en de abonnementskosten zijn omlaag gegaan. Handen omhoog hier in de zaal: bijna iedereen heeft mobiel Internet, Twitter meer dan de helft, Hyves of facebook via mobiel nauwelijks.

Waar moet je rekening mee houden? Welke mobieltjes worden het meest gebruikt binnen uw doelgroep; als het een intranet is en iedereen van de organisatie gebruikt een iPhone, dan wordt het simpeler. Symbian is 43%, Blackberry 19%, Android 18%, iPhone 15%, Windows mobile 5%.

Voor welke schermresoluties wilt u optimaliseren? 176x208 pixels: vrijwel niet de moeite waard om dit te ondersteunen. 240x320 pixels is het meest voorkomend op het moment.

Voor Plone is er Plone Go Mobile. Dit is een verzameling tools om binnen Plone nieuwe content voor mobiel te beheren of bestaande content te optimaliseren. Automatische doorsturing van bijvoorbeeld http://zestsoftware.nl naar http://m.zestsoftware.nl. Een portlet waarbij je als beheerder in kan stellen of een item specifiek voor het web is of mobiel of allebei. Je kan (voor een aantal content types) een alternatieve titel, beschrijving of tekst maken. Tip: houd de titel gelijk (beter voor zoekoptimalisatie) en vervang dus alleen eventueel de beschrijving en het tekstveld.

Omdat wij als Zest Software mobiele websites aan willen bieden, hebben wij dit dus zojuist zelf gedaan voor onze eigen site. (Zie onze web site en mobiele site.) We hebben ons met name gefocust op de nieuwsberichten, agenda en weblog. Extra aandacht voor navigatie. Je kan content ook aanpassen, zodat bijvoorbeeld een telefoonnummer aanklikbaar is zodat je met je mobiel meteen belt, of het nummer opslaat.

Een alternatief kan zijn: Mobi, door Infrae. Inspiratie komt van MIT's mobiele web implementatie. Het is algemener, dus ook geschikt buiten Plone. Opmerking Kit Blake: vanochtend gereleased als 1.0; maakt gebruik van WSGI.

Voor een aantal technische aantekeningen van Zest Software, zie http://projects.zestsoftware.nl/guidelines/guidelines/mobile-development.html

Testen: deels met emulator Open Wave, deels gewoon met eigen mobieltjes.

Bekijk de slides.

Keywords
plone