Fabian Spaargaren (Exser): Naar web 2.0 met Plone

published Sep 15, 2010, last modified Nov 02, 2010

Exser had een traditionele, statische website. Proteon en Exser stonden samen voor de uitdaging een nieuwe website te ontwikkelen die interactiever moest zijn, een innovatievere uitstraling moest hebben en gebruikt moest kunnen worden als samenwerkingsplatform. Fabian Spaargaren, innovatieconsultant, vertelt wat Exsers ervaringen waren met het project en met Plone als oplossing.

Lezing tijdens de Nederlandse Plone Gebruikersdag 2010 in de Euromast, met prachtig mistig uitzicht op het schitterende Rotterdam.

Van web '0.9' naar 2.0 voor http://www.exser.nl. Exser is een stichting opgericht door diverse partijen. Samenwerkingsprogramma's van overheid, wetenschap en bedrijven. In 2008 hadden we een statische website. Prima voor het eerste jaar dat we op de markt gingen, maar we waren toe aan iets nieuws. We wilden zelf de content aan kunnen passen, zonder dure technici in te hoeven schakelen. We wilden meer contact online faciliteren.

Onze wensen waren wat 'fuzzy', niet duidelijk gedefinieerd. We waren een nieuwe business en waren zelf nog van alles aan het leren. Vijf bureau's uitgenodigd. Vaak zaten in de offerte spelfouten en er werd niet in de klant ingeleefd, wat toch jammer is als onder aan de streep 35 tot 40 duizend euro staat. Lex van Sonderen van Proteon belde diverse keren op tijdens dit traject: "Zit ik zo in de goede richting?" Hij had dus wel aandacht voor de klant.

Uitdaging voor ons: goed leren omgaan met het CMS. Als projectleider stuurde ik op drie zaken: kwaliteit, kosten en snelheid, wat natuurlijk deels in tegenspraak is, dus aanleiding voor gesprekken met de websitebouwer. Daar zaten ook best pittige discussies bij, vooral over de kosten. Maar we konden open communiceren, dus dat leverde uiteindelijk geen probleem op. Uiteindelijk leverde het een mooie website op, met ons als tevreden klant.

Op de website staat onder andere een nieuwsbrief, linked-in integratie, twitter portlet, RSS feed. Waarschijnlijk technisch niet eens zo moeilijk, maar voor ons handig.

Tip voor ontwikkelaars: kruip in de huid van de klant. Deel het project op in goed gedefinieerde brokken functionaliteit. Lever dat op per iteratie. Laat regelmatig voortgang zien. Geef goed inzicht in de kosten en zeg het tijdig wanneer kosten boven het geplande budget dreigen uit te komen. De klant wil eigenlijk niet per uur betalen, maar wil een product krijgen voor een vaste prijs. Betalen voor output in plaats van uren. Denk daar over na. Ik verwacht dat over een aantal jaar de klant niet meer akkoord gaat met onderstaand antwoord: "Bij ons betaalt u voor uren, niet voor een product."

Stel jezelf vragen. Wie is onze klant? Waar ligt hij wakker van? Wat bieden we aan en welke behoefte vervullen we daarmee? Hoe gaat de klant daarvoor afrekenen? Hoe produceer je dat, wat is daarvoor nodig?

In de advocatuur beweren sommigen dat binnen een aantal jaar uurtje-factuurtje niet meer bestaat. Bedenk dus andere manieren van betaling. Laat uw strategische klanten meedenken over mogelijke verdienmodellen. Ik heb Lex ook aangeboden daar over mee te denken. Je kan hoge inschattingen geven, zodat je minder snel over de inschatting heen gaat, maar daar zit een grens aan, daar zal een stukje marktwerking in zitten. Kijk eens naar andere bedrijfstakken voor hun betaalmodellen.

Meer weten en leren? Samen met Nyenrode geeft Exser een masterclass Innoveren van diensten; start januari 2011.

Idee van Lex: niet een vaste prijs voor het hele project, maar per iteratie.

Opmerking Edith: wij zijn juist blij met uurtje-factuurtje. Heeft zeker z'n problemen. Maar bij betalen voor een product hadden we te weinig controle. Nu hebben we met Zest Software gewoon regelmatig contact en daarbij werkt uurtje-factuurtje nu prima.

Zie de slides.

Keywords
plone