Plone

published Nov 03, 2021

This is here to serve as contents for the atom/rss feed for Plone, also read by planet.plone.org.

Guido Stevens: de status van Plone Intranet

published Nov 10, 2015

Presentatie tijdens Plone gebruikersdag 2015, Rotterdam.

Op de Plone conferentie in Boekarest heb ik al twee presentaties gehouden, die kan je bekijken:

Plone Intranet kan je nu al in productie gebruiken en dat gebeurt ook.

In 2012 ben ik hieraan begonnen, sommige stukken code zijn nog ouder. De ontwikkeling heeft al invloed gehad op Plone 5, vooral de manier waarop javascript wordt ontwikkeld.

Wij werken met 'design first.' Zomaar iets bouwen levert wat mij betreft te weinig gebruiksvriendelijkheid op. Maak dus eerst het ontwerp en ga daarna pas de code bouwen. Een van de uitdagingen was om de ontwikkelaars in deze gedachtengang mee te krijgen.

Sprints deden we eerst een dag per week, later twee dagen per twee weken en nu liefst een week per maand, om meer focus te krijgen. We hebben online en onsite sprints en regelmatig overleg met de board.

Synergie: technologische en sociale veranderingen versterken elkaar. Je koopt geen intranet omdat je een brok technologie wil hebben, maar omdat je mensen met elkaar wil laten samenwerken. Cultuur in een organisatie: onze wereld. Dus voor elke organisatie anders. Welke organisatievorm het beste is, hangt af van de omgeving. De omgeving wordt steeds complexer en dynamischer, dus efficiënte maar logge organisaties zijn daar minder geschikt.

Hoe vertaalt zich dit in Plone Intranet voor verschillende organisaties?

Voor strakke organisaties (blauw):

  • Documenten kan je uploaden en dan krijg je een preview zodat je Word niet hoeft te openen op je mobieltje waar je dat niet hebt.
  • Bibliotheek: diepe boomstructuur van documenten.

Voor actieve organisaties (oranje):

  • Adaptief case management met fases waarin todo items passen. Typisch voor het opbouwen van een besluitvormingstraject.
  • Documenten, evenementen.
  • Dashboard met centraal de taken.

Voor professionele organisaties (groen):

  • Sociaal dashboard, met conversatie centraal, Twitter- of Facebook-achtig, met de documenten weer geïntegreerd.
  • Team spaces. Elk team heeft een beveiligde ruimte. Sharing tab gereduceerd tot drie eenvoudige sliders.
  • Teamleden kan je beheren, en moderator of admin maken binnen de team space.

Voor inspirerende netwerkorganisaties (geel):

  • @mentions, #tags, notificatiepaneel
  • Faceted search van documenten. Of van mensen, zodat je experts binnen de organisatie kan vinden.
  • Afbeeldingenbank.
  • Sociale profielen met endorsements: zoals op LinkedIn zeggen mensen waar jij goed in bent. Mensen volgen.

Het is een emergent systeem. Als mensen veel sociale updates doen, dan wordt het een sociaal systeem. Als mensen veel gestructureerde informatie toevoegen, dan wordt het een bibliotheeksysteem.

Het is uitbreidbaar met apps.

Roadmap:

  • Content updates, dus dat je een nieuw document in je stream ziet. Is al grotendeels af, maar we willen het helemaal goed hebben.
  • Automatisch taggen.
  • Organogram.
  • Push naar mobiel.

Marketing is heel belangrijk is ons vak. Daar zijn we ons nu op aan het richten. Ons merk is nu: Quaive. Sociale intranet samenwerking.

Plone Intranet draait op het Plone framework. Het is niet zomaar een add-on, maar echt een afgewerkt product. Je moet niet allerlei add-ons erbij gooien. Ik wil niet dat er een los-zand-systeem ontstaat. Alles moet goed bij elkaar passen.

Ga je dit nog aanpassen voor de klant qua vormgeving? Logo: oké. Maar klanten gaan ook de vormgeving van Word niet aanpassen. Nieuwe functionaliteit kan in de apps sectie.

Je kan bestaande Plone content importeren of een site migreren. Maar je wil niet de oude chaos importeren, je wil de structuur aanpassen. Bijvoorbeeld: wat hoort in een naslagbibliotheek en wat hoort in een team space?

Hoe beïnvloedt dit Plone? Lekt functionaliteit van Quaive door naar Plone? Ja, we zijn vorig jaar al op Plone 5 gaan werken en een deel van de Plone 5 functionaliteit bestaat omdat het voor Quaive is gebouwd.

Nederlandse Plone gebruikersdag 2015

published Nov 10, 2015

Nederlandse Plone gebruikersdag 2015, in Rotterdam.

Jean-Paul heet ons welkom.

Sinds 2007 is er elk jaar een Nederlandse Plone gebruikersdag. Ditmaal georganiseerd door Zest Software.

Plone is nog steeds actief en komt graag bij elkaar om kennis te delen. Dit jaar in Boekarest. De jongens kwamen met veel meer energie terug dan andere conferenties.

Plone gaat zijn vijftiende jaar in. Is Plone nog steeds hetzelfde als vijftien jaar geleden? Nee, Plone 5 heeft flink wat wijzigingen, ook voor de gebruiker. Er is evolutie geweest in Plone vanaf dag 1. Er is lange termijn visie, bijvoorbeeld dat data meegemigreerd moet kunnen worden, wat met Sharepoint erg lastig is met veel extra kosten. Dus: Plone is niet 15 jaar oud, maar 15 jaar actief.

Deze dag is georganiseerd door Zest Software en gesponsord door Python United, Four Digits en Cosent.

Presentaties:

Dutch Plone user day

published Nov 10, 2015

Dutch Plone user day 2015 in Rotterdam.

This year my employer Zest Software organised the Dutch Plone user day in Rotterdam. Thank you to Jean-Paul and Fred for the organisation. Special thank you to Coen for translating the Plone posters to Dutch.

If you can read Dutch, head over to the Dutch version of this page for Jean-Paul's welcoming remarks and links to Dutch summaries of the talks.

Kees Hink: Mosaic, flexibele pagina layouts voor Plone

published Nov 10, 2015

Presentatie tijdens Plone gebruikersdag 2015, Rotterdam.

Plone wordt veel gebruikt voor grote sites, met strakke layout waar alles vaststaat. Veel sites willen toch wat meer flexibiliteit. Vroeger had je Collage, wat ongeveer werkte. Maar we zochten iets beters.

Het Plone theme ziet er rustig en wat saai uit. Een Zen boeddhist zou het mooi vinden. Ik keek eens op een boeddhistische site en daar zag ik toch ook allerlei blokjes, dus kennelijk is er een use case voor meer flexibiliteit.

Demo van Mosaic. Zie video van Asko. Tip: speel af op lagere snelheid. :-)

Je zal bepaalde css aanpassingen moeten doen om dit goed in je theme te integreren.

De tegels worden opgeslagen op de pagina waar je op dat moment bezig bent (technisch: annotaties op de context, met plone.app.tiles).

In 2008 zoemde dit idee al rond in de Plone community. In 2009 kwam voorloper Deco. Diverse sprints in de loop der jaren, inclusief javascript rewrite. Mosaic sprint vorig jaar bracht het begin van het nieuwe Mosaic pakket. En nu ziet het er naar uit dat dit in Plone 5.1 in de kern van Plone kan komen.

Zie ook presentatie Philip en Peter in Boekarest.

Je kan velden in je template meegeven per contenttype als je dit voor de standaard contenttypes wil inzetten.

Jean-Paul Ladage: Plone 5 is uit. En nu?

published Nov 10, 2015

Presentatie tijdens Plone gebruikersdag 2015, Rotterdam.

Hoe zit het met migratie? Kunnen, moeten, mogen we als klant al over naar Plone 5? Kom ik op terug. Eerst eens kijken naar Plone 5.

Focus: de gebruiker centraal. Hoe lang duurt het om een site te themen? Dus je hebt een site en een theme, hoe breng je die bij elkaar? Die tijd wilden we omlaag hebben. Meer interactie met css3 en een vernieuwd javascript framework.

Demonstratie. Moet je nooit live doen zeg ik altijd, maar ik heb mezelf toch weer verleid.

  • Responsive theme dat ook prima op mobiel werkt.
  • Edit-balk aan de zijkant, die dus niet meer in de weg zit voor editors en voor themers.
  • Nieuwe widgets in de edit omgeving, waaronder veel recentere TinyMCE. Ik ben blij met deze nieuwe versie, want de oude versie in Plone 4, zeker 4.1 of lager, begint bijvoorbeeld problemen te krijgen in Firefox. Editen van rich text werkt nu ook goed op je mobiel en ook met screen readers voor blinden.
  • Tags, gerelateerde items en datums gaan nu met een betere widget.
  • Herhaalactiviteiten gaan veel makkelijker.
  • De Inhoud-tab is veel gebruiksvriendelijker geworden, met onder andere bulk editing, bijvoorbeeld tags aan meerdere items tegelijk toekennen en meerdere afbeeldingen of bestanden tegelijk toevoegen.
  • Je kan portlets in de footer toevoegen.
  • Het controlepaneel heeft een flinke opschoonbeurt gekregen.
  • Door Dexterity kan je de standaard contenttypes aanpassen, bijvoorbeeld een extra veld erbij. En als je het bijvoorbeeld handig vindt dat nieuwsitems een afbeelding erbij hebben en je wilt dit ook bij gewone pagina's dan kan je dat met een 'behavior' (gedrag, functionaliteit) toevoegen, ook handig voor ontwikkelaars.
  • Het thema kan je in de browser kopiëren, aanpassen, exporteren, importeren.
  • In de Resource Registries kan je variabelen aanpassen zodat bijvoorbeeld kleuren in het theme veranderen, erg handig voor kleine sites met minder budget, laagdrempeliger om te starten met Plone.
  • Sociale media instellingen zitten in het controlepaneel, wat extra informatie biedt aan bijvoorbeeld Twitter, zodat je afbeeldingen kan tonen als een tweet naar je site verwijst.
  • Meertaligheid is standaard aanwezig, hoef je alleen nog maar in te schakelen.

En nu?

Plone 5 is klaar voor productie. Zoals bij iedere nieuwe versie van Plone moeten add-ons bijgewerkt worden. Een deel zal afvallen en niet meer doorontwikkeld worden. Een paar voorbeelden. PloneFormGen heeft een nieuwe versie voor Plone 5, maar er is ook een nieuwe add-on, collective.easyform, dus dat kan nog spannend worden. MailChimp zijn we mee bezig om voor Plone 5 geschikt te maken. Mosaic horen we zo over. Nieuw product voor slider met gerelateerde items. Isotope voor faceted navigation. Dus er wordt gewerkt aan add-ons.

"Kan onze website naar Plone 5?" Ja en nee. Data kan prima gemigreerd worden. Verder hangt het af van add-ons: hoe meer je er hebt geïnstalleerd, hoe langer het duurt. Wachten kan economisch verstandig zijn als je een grote site hebt, maar je zal als klant toch wat moeten investeren: wil je in de community staan? Half jaartje wachten kan goed zijn.

Verwachtingen voor Plone 5 komend jaar:

  • Mosaic integratie kan verbeterd worden: in de toolbar.
  • Doorontwikkelen add-ons.
  • Javascript libraries (met Patternslib) doorontwikkelen.
  • Bugfixes en andere kleine verbeteringen.

Plone roadmap:

  • Plone REST API in de backend, zodat je applicaties volledig in de browser kan bouwen.
  • Ondersteuning van Javascript frontends zoals AngularJS.
  • Plone is ontwikkeld bovenop Zope en daar willen we zaken aan wijzigen, zodat de grond onder Plone beter wordt.

Plone 5 is met passie gemaakt en dat blijft zo.