Plone Gebruikersdag

published Nov 02, 2010

Samenvatting van de Nederlandse Plone Gebruikersdag 2010 in Rotterdam.

In september werd de Nederlandse Plone Gebruikersdag 2010 gehouden in de Euromast, met prachtig uitzicht op het schitterende Rotterdam. Er waren ruim vijftig deelnemers op afgekomen. De dag was gevuld met lezingen van zo'n drie kwartier en een aantal 'lightning talks': bliksemsnelle praatjes van vijf tot zeven minuten. Natuurlijk was er ook een lunch, borrel en voor de nablijvers een diner, dus voldoende tijd om met elkaar te praten en kennis te maken. Hier volgt een korte samenvatting van de lezingen, met links naar wat uitgebreidere samenvattingen.

Fabian Spaargaren (Exser): Naar web 2.0 met Plone

Exser is een samenwerkingsprogramma's van overheid, wetenschap en bedrijven met als doel diensteninnovatie. De website van Exser was statisch, maar Plone heeft daar dynamiek in gebracht. Op de website staat nu onder andere een nieuwsbrief, linked-in integratie, een twitter portlet, RSS feed.

Verder ging het praatje vooral communicatie tussen klant en webbouwer. Heb je aandacht voor je klant? Denk je mee? Doe je uurtje-factuurtje of spreek je vantevoren een vaste prijs af, misschien voor een deel van het werk?

Lees meer...

Geir Bækholt (Jarn): Wat is er nieuw in Plone 4

Geir Bækholt, directeur bij Jarn en president van de Plone Foundation, geeft een overzicht van de stand van zaken van Plone en toekomstplannen voor Plone 4.1 en 5.

Plone 4.0 is begin september uitgebracht. Het was de bedoeling dat dit een kleine release zou worden, maar het is de grootste ooit geworden. Er zijn 27 grotere verbeteringen en nieuwe functionaliteit ('PLIPs'). Wat is er nieuw?

 • Plone 4 is een stuk sneller. Plone 4 gebruikt Zope 2.12 en Python 2.6, wat helpt voor een kleiner geheugengebruik. Plone 4 is ongeveer 50 procent sneller dan Plone 3. Als je kijkt naar het aantal requests per seconde zijn we sneller dan Joomla, Drupal en Wordpress.
 • BLOBs: Binary Large OBjects. Grote bestanden worden apart opgeslagen, wat het geheugengebruik terugbrengt.
 • TinyMCE lost Kupu af als standaard visuele editor. Het is beter in het uploaden van afbeeldingen, bewerken van tabellen, invoegen van links, enzovoorts.
 • Nieuwe uitstraling. Plone 4 komt met een vernieuwd, moderner thema.
 • Beter gebruikersbeheer. Overal worden volledige namen gebruikt. Je kan inloggen met je e-mailadres, als je dit aanzet.
 • Waarschijnlijk de eenvoudigste upgrade ooit. Natuurlijk verandert er een hoop tijdens de upgrade, dus houd backups bij de hand, maar een upgrade vanaf Plone 3 is niet spannend.

Wat zijn de toekomstplannen?

 • Plone 4.1 komt waarschijnlijk begin 2011. Verwacht zijn onder andere:
  • rondleidingen door de gebruikersinterface met Amberjack
  • verbeterd plaatsen van reacties
  • verbeterde structuur van Verzamelingen (zoekmappen)
  • nieuwe SiteAdmin rol, laten we zeggen een Manager zonder toegang tot de Zope Management Interface
  • wachtwoordbeleid
 • Plone 4.2: nog niet duidelijk wanneer dit gaat komen. Mogelijke verbeteringen hier zijn:
  • gebruiken van Chameleon om pagina's sneller te tonen (ongeveer 20 procent verbetering)
  • voorbereiding architectuur voor Deco dat in Plone 5 komt
  • betere batch-editing, tegelijk wijzigen van een aantal items
 • Of Plone 4.3 er komt, weten we nog niet.
 • Ergens aan de horizon is het magische Plone 5. Het zal de gebruikersinterface voor het bewerken flink verbeteren. Daar komen we aan de top te staan, met behulp van Deco en 'tiles' (tegels), geünificeerde contenttypes en een nieuwe interface voor het bewerken.

Lees meer... (Engels)

Jean-Paul Ladage (Zest Software): Plone voor uw mobiel

De enorme toename in het gebruik van smartphones maakt mobiele diensten lonend met de inzet van Plone GoMobile. Houd rekening met je doelgroep: welke mobieltjes worden gebruikt, welke schermresoluties horen daarbij?

Voor Plone is er Plone Go Mobile. Dit is een verzameling tools om binnen Plone nieuwe content voor mobiel te beheren of bestaande content te optimaliseren. Ook automatische doorsturing van bijvoorbeeld http://zestsoftware.nl naar http://m.zestsoftware.nl, de website en mobiele site van Zest Software.

Lees meer...

Rob Gietema (Four Digits): Content bewerken in Plone met Deco

Met Deco wordt het onderhouden van een website echt leuk. Het geeft je alle vrijheid om pagina's op te maken. Deco zal standaard gebruikt worden in Plone 5 en je kan er in Plone 4 al mee experimenteren.

Deco werkt met een grid. Op dat grid kan je tiles (tegels) toevoegen met html; dat kan de weergave van de titel zijn, of een folder listing, of van alles en nog wat.

De tiles vervangen onder andere de viewlets en portlets, dus je hoeft weer wat minder technieken te weten.

Lees meer...

Jeroen Vloothuis (KNMP) en Jan Murre (Pareto): Plone skinning met XDV

Een case studie van KNMP waarbij met Plone 4 en XDV de huisstijl is geïmplementeerd.

Het skinnen van een Plone site bestaat uit het aanpakken van CSS ('decorating the tree'), viewlets, portlets, main template. XDV gebruikt XSLT om die boom die Plone heeft opgezet te kortwieken. Met regels kan je zeggen: verplaats een deel van de html, of kopieer het, voeg wat toe aan de voor- of achterkant, haal wat weg. Dit is dus een nieuwe manier van het themen van een site. Zeker voor niet-programmeurs is dit potentieel een stuk sneller.

Hoe doe je deployment? Gebruik collective.xdv (nieuwe naam: Diazo) voor Plone.

Lees meer...

Lightning Talks

Hierna volgden de 'lightning talks' of bliksempraatjes.

Vincent Pretre (Zest Software): jquery.pyproxy
Vervang KSS door jQuery voor Ajax requests. Zie http://pypi.python.org/pypi/jquery.pyproxy
Roel Bruggink (Four Digits): Living Statues Sprint
Met de Plone community een sprintje trekken voor de ontwikkeling van Deco. Zie http://blog.fourdigits.nl/living-statues-sprint-2010
Fred van Dijk (Zest Software): pakketten die je (misschien) nog niet kent
Kijk eens rond of je nog pakketten op de plank hebt liggen die je voor één klant hebt gemaakt maar die voor de Plone community ook interessant zijn. Voorbeelden van al dan niet gereleaste pakketten van Zest: collective.sendaspdf, zest.carouselitem, mr.inquisition, zest.portlet.contact, zest.teammember, zest.releaser. Zie de slides van Fred.
Kees Hink (Goldmund, Wyldebeast and Wunderliebe): deurmat
Binnen een jaar wilden twee van onze klanten een 'deurmat'. Een beetje zoals de homepage van http://plone.org. Maak linkjes aan, geef wat headers aan en je hebt een deurmat. Dat doet Products.Doormat.
Thijs Jonkman (Pareto): XDV skinning
Je kan XDV theming gebruiken om Collage in het Deco keurslijf te persen. De CSS positionering van Deco kan je namelijk ook al in Plone 3 of 4 gebruiken. De html code van Collage is lelijk, maar als je er een net zo lelijke xslt sheet tegenaan gooit, krijg je er wel wat schoons uit.
Maurits van Rees (Zest Software): collective.watcherlist
Ontwikkeld vanuit Products.Poi. Houd een lijstje bij van mensen die updates willen van een content item. Registreer een browser view. Stuur ze automatisch een mailtje. Zie http://plone.org/products/collective.watcherlist

Lees meer...

Keywords
plone