Naslagwerken in Plone: publiceren zonder zorgen

published Sep 21, 2011, last modified Sep 22, 2011

Nederlandse Plone gebruikersdag 2011

Jan Murre van Pareto presenteert over naslagwerken in Plone op de Nederlandse Plone gebruikersdag 2011 in De Balie.

Plone is zeer configureerbaar, heeft talloze add-ons en is extreem pluggable. Case study: KNMP. KNMP standaardiseert haar content management op Plone. Het Informatorium Medicamentorum is een boek met duizenden grote pagina's medische informatie. Dat beheren we nu in Plone. Van daar uit gaat het naar de drukker voor het boek. En de export wordt geïndexeerd in SOLR en getoond met een Django applicatie op een mobiele site.

Het oude proces bestond uit papier, plastic bakjes, gekleurde pennen, een AS-400 applicatie en 'sneakernet': mensen die heen en weer lopen met die informatie. Uiteindelijk kwam daar elk jaar een boek uit.

Nu gebruiken ze hiervoor dus Plone als content management systeem. Daarin hebben we custom contenttypes gebouwd, gebruiken rollen, permissies, workflow, check-out/check-in (je wijzigt bijvoorbeeld de homepage en laat anderen de wijziging controleren terwijl de oorspronkelijke versie nog zichtbaar is), een WYSIWYG-editor en full-text search.

Voor de custom contenttypes gebruiken we nog gewoon het Archetypes systeem waar de standaard contenttypes van Plone gebruik van maken. Dexterity zal dat in de toekomst veranderen, maar in 2006 werd al gezegd "Archetypes is fantastic but it must die", maar het bestaat nog steeds en was voor deze website nog de beste keuze.

Voor workflows gebruiken we uiteraard het oude werkpaard DC Workflow. Er verandert weinig aan, het is zeer stabiel en het werkt gewoon altijd. We hebben wat minder vaak gebruikte onderdelen ingezet om te regelen dat je via een workflowtransitie een document aan een ander persoon kan toekennen om te controleren.

We hadden iets andere rollen nodig dan de standaard Plone rollen. Maar in dit geval was het voldoende om simpelweg wat andere vertalingen te maken in plaats van de originele Nederlandse vertalingen.

In een extern systeem zit medische data van de zogenaamde 'G-Standaard'. Dat wordt via een REST web service opgehaald. Dit is zichtbaar binnen Plone. Uiteindelijk wordt dit samen met alle andere informatie beschikbaar gesteld als xml export in een RelaxNG schema.

Voor het tijdperk na Plone 4: je zal waarschijnlijk dexterity gebruiken in plaats van Archetypes. DC Workflow werkt dan nog steeds zonder problemen. Voor Iterate (check-in/check-out) zijn extra pakketten nodig en die hebben nog ruwe kanten. Kijk ook eens naar uwosh.northstar om workflows te configureren.