Maarten Kling: De toekomst van Plone
Nederlandse Plone gebruikersdag 2011.
Op de Nederlandse Plone gebruikersdag 2011 in De Balie praat Maarten Kling van Four Digits over "Plone Next", de toekomst van Plone. In welke versie dit precies gaat komen staat nog niet vast.
Plone 4.1 is de meest recente versie. Van Plone 4.2 is een tweede alpha versie beschikbaar met:
- Betere weergave zoekresultaten.
- Nieuwe collecties (verzamelingen) die op een eenvoudigere manier te beheren zijn.
- "Unified content listing"; allerlei weergaven binnen Plone geven een lijst met content weer en dat gebeurt nu op een universele manier, die het makkelijker maakt voor ontwikkelaars.
Plannen voor Plone 4.3 zijn:
- Een nieuw Event type.
- Wordt standaard waarschijnlijk met Dexterity geleverd, een nieuw framework voor contenttypes.
- Ondersteuning voor Python 2.7.
- Auteurmanagement: Pietje gaat weg bij de organisatie en Jantje neemt zijn content en rechten over, of delen daarvan.
- ARIA, toegankelijkheidsondersteuning in HTML.
En dan Plone Next, of dat nu Plone 5 gaat heten of iets anders.
Gebruikers willen een handigere interface. Je wil links of rechts of in het midden content kunnen aanpassen. Of je wil dit als webmaster kunnen maar niet dat andere gebruikers dat kunnen.
Onwikkelaars: het wordt sneller, Dexterity erbij, minder code en meer tests, theming wordt makkelijker.
Een belangrijk onderdeel hiervan is Deco. Als webmaster kan je veel stukjes van de pagina bewerken.
Een ander stuk is CMS UI (plone.app.cmsui). Dit toont een balk aan de bovenkant waar je knoppen hebt voor bijvoorbeeld het bewerken van de pagina, workflow, de 'Delen' tab, toevoegen van content, enzovoorts. Het deel van de pagina onder de balk wordt dan getoond zonder dat die knoppen in de content worden getoond. De pagina wordt dus zeg maar meer getoond zoals een niet-ingelogde gebruiker de website zou zien.
Het werkt nu al. Wij (Four Digits) gebruiken het al op onze site. Maar het moet nog beter, er missen nog wat zaken. Deze week is de Living Statues Sprint, waarin we met diverse ontwikkelaars hieraan gaan werken.
Suggestie zaal: laat de CMS UI balk 'floaten', zodat je niet naar boven hoeft te scrollen bij een lange pagina (misschien gebeurt dit al; ja, zo te zien wel).
Met de vormgeving moet je er wel rekening mee houden dat een stukje html (bijvoorbeeld een Twitter 'tile') overal op de pagina terecht kan komen; vertrouw er dus niet teveel op dat alles bijvoorbeeld binnen een id 'content' komt te staan.