Nederlandse Plone gebruikersdag 2011

published Sep 21, 2011, last modified Sep 26, 2011

Samenvatting Nederlandse Plone gebruikersdag 2011

Op dinsdag 20 september 2011 was de jaarlijkse Nederlandse Plone gebruikersdag 2011 in De Balie in Amsterdam. Deze dag werd georganiseerd in een samenwerking van diverse Plone bedrijven. Naast goede gesprekken bij de koffie- en lunchpauzes waren er natuurlijk presentaties. Hier volgt een korte samenvatting van die presentaties, met links naar uitgebreidere samenvattingen.

De toekomst van Plone

Maarten Kling van Four Digits presenteerde over "Plone Next", de toekomst van Plone. In welke versie alle wijzigingen precies gaan komen staat nog niet vast.

Plone 4.1 is de meest recente versie. Van Plone 4.2 is een tweede alpha versie beschikbaar met onder andere een betere weergave van zoekresultaten en nieuwe collecties (verzamelingen) die op een eenvoudigere manier te beheren zijn. Naast plannen voor Plone 4.3 zijn er spannender plannen voor verder in de toekomst, of dat nu Plone 5 gaat heten of iets anders: een handigere interface (Deco) met meer vrijheid voor de webmaster; makkelijker themen van een website; CMS UI: een balk aan de bovenkant waar je knoppen hebt voor bijvoorbeeld het bewerken van de pagina, workflow, toevoegen van content, enzovoorts. De rest van de week gaan we tijdens de Living Statues Sprint hieraan met diverse ontwikkelaars werken.

Lees meer: http://maurits.vanrees.org/weblog/archive/2011/09/toekomst-plone

SalesForce

Wieteke den Uijl van Proteon en Pierre Broekarts van Unit 4 Consist presenteren een case study over de integratie van SalesForce met Plone. Unit 4 Consist gebruikt SalesForce als CRM systeem voor intern gebruik en voor marketing, sales, servicedesk, rapportages. In de oude situatie was er veel handmatig werk, dus dat was foutgevoelig. De klant had ook geen inzicht in de status van afhandelingen.

Ze hadden dus wat wensen: volledige CMS functionaliteit en automatische invoer in SalesForce. Hier is voor Plone gekozen, met extra functionaliteit voor de koppeling met SalesForce. Klanten weten nu waar ze alles moeten zoeken, namelijk op dit ene systeem.

Lees meer: http://maurits.vanrees.org/weblog/archive/2011/09/salesforce

Naslagwerken in Plone: publiceren zonder zorgen

Jan Murre van Pareto presenteert een case study over naslagwerken in Plone. KNMP publiceert het Informatorium Medicamentorum, een boek met duizenden grote pagina's medische informatie. Dat beheren we nu in Plone. Daarin hebben we custom contenttypes gebouwd, gebruiken rollen, permissies, workflow, check-out/check-in (je wijzigt bijvoorbeeld de homepage en laat anderen de wijziging controleren terwijl de oorspronkelijke versie nog zichtbaar is), een WYSIWYG-editor en full-text search. Een mooi overzicht van wat er zoal mogelijk is met Plone op dit gebied.

Lees meer: http://maurits.vanrees.org/weblog/archive/2011/09/naslagwerken

Lightning talks

Traditioneel werd het inhoudelijke gedeelte van de dag afgesloten met lightning talks, praatjes van ongeveer vijf minuten.

  • Paul Roeland: van Joomla naar Plone. http://schonekleren.nl is nu nog een oude Joomla site. Wordt Plone. We gaan transmogrifier gebruiken om de content om te zetten.
  • Yadi Dragtsma: Free publicity. Je hebt een mooi persbericht, maar zelfs het lokale suffertje pikt het niet op. Wat moet je doen? Een paar redactiewetten en speltips.
  • Kees Hink: Diazo. Voor http://www.iederz.nl/ hebben we een nieuwe website gebouwd in Plone, met Diazo als theming methode. Diazo haalt stukjes uit de website (Plone) en hangt dat in het html ontwerp.
  • Maurits van Rees (ondergetekende): collective.depositbox. Een klein python pakket om een geheime sleutel op te slaan om acties mogelijk te maken zoals het herstellen van je wachtwoord in Plone.
  • Thijs Jonkman: Diazo. Voor het themen van een site met Diazo hebben wij het Compass style framework gebruikt (met Ruby) om wat css stylesheets te maken die aardig goed zijn voor de gemiddelde Plone site, zodat nieuwe sites gemakkelijker worden.

Lees meer: http://maurits.vanrees.org/weblog/archive/2011/09/lightning-talks

Al met al een mooie dag waarin gebruikers en ontwikkelaars van Plone in Nederland elkaar ontmoet hebben.