Weblog

published Nov 03, 2021, last modified Nov 04, 2021

Stage bij Zest Software

published Nov 25, 2005, last modified May 18, 2007

Hoera, hoera! Ik begin op dinsdag 29 november 2005 met mijn stage bij Zest Software.

Hoera, hoera! Ik begin op dinsdag 29 november 2005 met mijn stage bij Zest Software in Hoogvliet! Mijn broer werkt daar ook. Op de website van Zest Software sta ik al vermeld bij het team. Hieronder zal ik vertellen wat ik daar precies ga doen.

Opdrachtomschrijving XP Tool Zest

Zest Software is een open-source softwarebedrijf in Hoogvliet. Het is een jong en snelgroeiend team van op dit moment acht specialisten, waaronder Security Officer Achtung (de hond). Ze leveren Internet- en intranetoplossingen voor de onderwijssector, de overheid en non-profit organisaties. Deze open-source oplossingen zijn gebaseerd op de Web Applicatie Server Zope en het Content Management Systeem Plone.

Door de Zesters wordt gewerkt met de ontwikkelmethode eXtreme Programming (XP). Dit is een methode waarin flexibiliteit is ingebouwd. Tenslotte veranderen wensen van de klant nog wel eens. Je kan zeggen: XP gaat uit van gezonde principes en gewoontes en past die in extreme mate toe. Enkele kernpunten zijn snelle feedback van de klant, hou het simpel en wees niet bang voor verandering.

Binnen Zest is een tool ontwikkeld om te helpen in het toepassen van XP. Uiteraard is dit opgezet met behulp van de kerncompetenties van Zest: Python, Zope en Plone. Met die tool kan je een project aanmaken. Binnen dat project definieer je een aantal iteraties---met bijvoorbeeld een duur van twee of drie weken. Die iteraties bevatten verhalen die door de klant (of door de programmeurs) geschreven zijn en die binnen de iteratie gëimplementeerd moeten worden. Elk verhaal wordt door de programmeurs en designers vertaald in een aantal taken, waaraan een geschat aantal uren wordt toegekend. Dit kan vervolgens gekoppeld worden aan een urenregistratie. Hiermee is de basisworkflow van XP geregeld.

Mijn stageopdracht bestaat uit het verbeteren van deze XPtool. De huidige versie is een Alphaversie die nog niet gebruikt wordt. Er moeten nog een paar bugs verbeterd worden, waarna het de status van Betasoftware krijgt en Zest het zelf gaat inzetten. Daarna zal het ook aan de Zope en Plone community worden gepresenteerd.

Specifiek bevat mijn opdracht de volgende punten:

  • Tool uitbreiden (bv facturisatie naar een automatisch gegenereerde pdf; bediening verbeteren middels AJAX; workflow verbeteren);
  • de code onderhouden (bugs verhelpen, code refactoren);
  • maintainer zijn van de tool (website en mailinglijst opzetten, documentatie maken, vragen op irc beantwoorden).

Het Koninkrijk van God (deel 2): De Heer wordt koning

published Oct 26, 2005, last modified May 18, 2007

Op woensdagochtend 27 juli 2005 gaf Derek Morphew zijn tweede lezing over het Koninkrijk van God.

Op woensdagochtend 27 juli 2005 gaf Derek Morphew zijn tweede lezing over het Koninkrijk van God. In het vorige deel zagen we dat een belangrijk thema van Exodus en van het Davidisch koninkrijk was: de Heer is koning. In de profeten zien we: de Heer wordt koning. Hij is het dan dus niet meer; in ieder geval is zijn koningschap niet erg zichtbaar in Israël. De afbraak begint aan het eind van Salomo's leven. Een typische beschrijving van een latere koning staat in 2 Kronieken hoofdstuk 33 vers 1 tot 3. De ongehoorzaamheid en goddeloosheid van de koningen brengt het volk in ballingschap en daarmee figuurlijk weer in Egypte. In Psalm 137 wordt die tijd beschreven.

In het boek Habakuk wordt het verleden herhaald. Bij Jesaja en Daniël zien we het verleden in een eclips. Zij gebruiken profetische taal: de Dag des Heren, díe dag.

Jesaja is als een Imax film, helemaal om je heen. Jahweh zelf komt. De Davidische Messias. De Geest als een rivier. God brengt verlossing, vergeving, genezing, bevrijding, nog meer shalom (vrede) dan tijdens David en Salomo, opstanding en tot slot een superfeest (a party to end all parties). Er komt een nieuw volk, een nieuw Jeruzalem, een nieuwe hemel en aarde, met het oordeel dat daarbij hoort. Oftewel: het Koninkrijk komt.

In Daniël hoofdstuk 2 en Daniël hoofdstuk 7 zien we twee visioenen. Deze eeuw (dit tijdperk) wordt tegenover de toekomende eeuw gezet.

Hierna gebeurt er 500 jaar niets. Dus werd de verwachting die door de profeten gewekt was, getrivialiseerd en politiek gemaakt. En dan komt Johannes. Marcus gebruikt drie sleutelwoorden:

  1. Alles gebeurt terstond.
  2. Gezag. God zelf is aanwezig. Zoiets hebben de mensen nog nooit gehoord. Zijn gezag zie je in zijn onderwijs, roepen van discipelen en gezag over demonen, dood en natuur.
  3. Mysterie. Zelfs Johannes de Doper vraagt: "Bent u het?" Als antwoord wijst Jezus naar de vervulling van de profetie van Jesaja.

Het Koninkrijk van God is een mysterie:

  • Het Koninkrijk zal komen in de toekomst.
  • Het Koninkrijk is er al.
  • Het Koninkrijk is er niet, maar is dichtbij, om de hoek.
  • Het Koninkrijk laat op zich wachten.
  • Het Koninkrijk is in de toekomst

Het Koninkrijk is een berggebied: je denkt op de top te zijn, maar er volgen hogere toppen.

Wij leven al in het komende Koninkrijk, tussen de tijden, reeds en nog niet. Einsteins relativiteitstheorie zie je dus al in de bijbel!

Lees hierover eens Hebreeën hoofdstuk 6 vers 4 tot 5, 1 Korintiërs hoofdstuk 10 vers 11 en Lucas hoofdstuk 16 vers 16.

Ga terug naar deel 1.

Ga terug naar de overzichtspagina van de New Wine zomerconferentie 2005.

Het Koninkrijk van God (deel 1): New Wine en de erfenis van de Vineyard.

published Sep 29, 2005, last modified May 18, 2007

Op dinsdagochtend 26 juli 2005 sprak Derek Morphew over het Koninkrijk van God. New Wine heeft met de Vineyard beweging als gemeenschappelijke theologische basis het Koninkrijk van God.

Op dinsdagochtend 26 juli 2005 sprak Derek Morphew over het Koninkrijk van God. New Wine heeft met de Vineyard beweging als gemeenschappelijke theologische basis het Koninkrijk van God.

Daar hoort zendingstheorie bij. Een aantal zaken kwamen ineens bij elkaar. Wimber in California had een docent genaamd Ladd. Die legde het koninkrijk op een nieuwe manier uit. Vervolgens gaf God onder de Jesus People een Opwekking. Dit leek op wat er vroeger bij de Quakers gebeurde: ze schudden door de Geest. Uit deze dingen volgde een nieuw model om kerk te doen.

Het eind van de wereld is nu al zichtbaar. Dit heeft gevolgen voor wat we doen: we moeten de werken van het Koninkrijk doen, net als Jezus. Onder andere in Vineyard en New Wine zie je dat.

Jezus' aankondiging was: "Het Koninkrijk is nabij." Die verwachting leefde al vanuit het Oude Testament. We zien dat bij de uittocht, in het Davidisch koninkrijk en bij de profeten.

Exodus

In Exodus zien we een botsing tussen God en occult Egypte. De plagen zijn een geestelijke oorlog tegen de Egyptische goden, bijvoorbeeld de vruchtbaarheidsgoden en de nijlgod. Dit leidt tot de vrijlating van het volk in Exodus hoofdstuk 12. Daarna bedenkt de farao zich en komt er een militaire oorlog. Die gaat voor hem verloren. Israël is vrij en Mirjam zingt haar lied: Gods Koninkrijk is er met strijd en overwinning.

Davidisch koninkrijk

Het Davidisch koninkrijk is het koninkrijk onder koning David en ook onder Salomo. Dit was een gouden eeuw voor het volk Israël. In Psalmen hoofdstuk 2 staat Davids kroning beschreven. De koninkrijken van de wereld worden tegenover de heerschappij van God gesteld. De geadopteerde en gezalfde koning wordt aangekondigd. In 2 Samuël hoofdstuk 7 vers 5 tot 16 staat Nathans profetische belofte en in vers 18 tot 29 Davids Koninkrijksgebed. In 2 Samuël hoofdstuk 8 staat dat de Heer koning David de overwinning gaf.

1 Koningen hoofdstuk 4 beschrijft Salomo's wet. Vermenigvuldiging, feesten, een krachtig leger, vrede. Niet de afwezigheid van oorlog, maar de aanwezigheid van God: overvloed, een goed glas wijn, wijsheid. Salomo had overal verstand van. In 1 Koningen hoofdstuk 10 komt de koningin van Seba (lees: de wereld) op bezoek om Gods rijke zegen te zien. Ze was overweldigd, sloeg achterover en prees Jahweh: jullie zijn gezegend met zo'n koning die zo'n God vertegenwoordigt.

Ga door naar deel 2.

Ga terug naar de overzichtspagina van de New Wine zomerconferentie 2005.

Krachtcentrale van de Geest

published Aug 26, 2005, last modified May 18, 2007

Lezing Otto de Bruijne

Op de eerste avond van de New Wine zomerconferentie sprak Otto de Bruijne over Johannes hoofdstuk 2 vers 13 tot 21 (Jezus die de tempel schoonveegt) en Johannes hoofdstuk 3 vers 5 tot 8 (een deel van zijn gesprek met Nikodemus). Jezus ruimt de krachteloze buitenkant uit de weg. Hij zegt zelfs dat hij de tempel af zal breken. Er gebeurde veel in de tempel dat de aandacht van God afleidde. Nikodemus verlaat de krachtcentrale en hoort van Jezus van wie hij wél kracht kan ontvangen: de Heilige Geest.

Ook de Nederlandse kerk is afgebroken; er mag wel eens een bezem doorheen. Wat moet er gebeuren? Knielen voor God. Verbroken zijn, verootmoedig je . "Heer, ontferm u, vergeef mij, doe uw werk in mij."

God zegt: "Ontvang mijn Geest" en: "Zie, Ik maak iets nieuws." Laat dit de week zijn waarin God in je mag werken.

Ga terug naar de overzichtspagina van de New Wine zomerconferentie 2005.

Overzichtspagina New Wine zomerconferentie 2005

published Aug 17, 2005, last modified May 18, 2007

Dit is een overzichtspagina waarop ik alle verwijzingen zal zetten naar mijn verslagen over de New Wine Zomerconferentie 2005 in Vierhouten.

Dit is een overzichtspagina waarop ik alle verwijzingen zal zetten naar mijn verslagen over de New Wine Zomerconferentie 2005 in Vierhouten.