Wietze Helmantel - Case Study: 13 nieuwe websites in één Plone omgeving

published Oct 08, 2012

Presentatie tijdens de Nederlandse Plone gebruikersdag, 8 oktober 2012 in Musis Sacrum, Arnhem.

Meer info: Nederlandse Plone gebruikersdag 2012.

Wietze Helmantel werkt bij GW20e. Hij geeft een case-study over het opzetten van 13 grote websites van Nuffic binnen één Plone omgeving en alles wat hierbij komt kijken.

De hoofdsite is http://nuffic.nl, met veel informatie over studeren in het buitenland en voor buitenlandse studenten in Nederland. De websites waren in Plone 3 en moesten in Plone 4. Het gaat om 13 (sub)sites met gedeelte content en redactie.

De wens was behoud van functionaliteit en geen contentmigratie. Meertaligheid op subsiteniveau is nodig. Uitgebreide zoekfunctionaliteit, middels Apache Solr. SEO was nogid voor behoud van huidige zoekmachineranking. Inloggen met OpenId.

Het design is gedaan door Evident, Utrecht. Externe hosting bij InterMaxx, Rotterdam.

We hebben ontwikkeld volgens de Scrum methodiek. We gebruikten daar de tool ScrumDo voor, waarin we user stories bij hielden, planning poker, een burndown chart voor de vooruitgang. Documentatie gebeurde op Google Docs. We gebruiken Lighthouse voor adaptief en correctief onderhoud. Dat is een online tool voor het bijhouden van issues. OTRS voor support, daar worden verzoeken geregistreerd die via e-mail of telefoon binnenkomen. Vanaf daar kunnen issues naar Lighthouse.

De bedoeling is om zo dicht mogelijk bij Plone te blijven, bij hoe Plone standaard werkt. We hebben Plone 4.1 gebruikt, toen de meest recente stabiele versie. Twee nuffic modules voor content types en het theme. Een aantal modules van Plone hebben we moeten aanpassen. We hebben dit op een 'fork' gedaan, een aparte ontwikkeltak waarvan in dit geval de functionaliteit niet in de standaardmodule terecht zal komen omdat het te specifiek voor deze klant is.

We gebruiken veel standaard Plone functionaliteit: gebruikersbeheer en de 'sharing tab', content rules, content types (nog Archetypes), workflows, het security model.

We hadden voor formulieren voor PloneFormGen kunnen kiezen, maar ze hadden Formdesk al, dus dat hebben we gehouden. Dat gebruiken we via iframes. Verder MailPlus voor nieuwsbrieven.

Voor diverse subsites was extra functionaliteit nodig. We hadden dit in dertien losse sites kunnen doen, maar hebben dit in één site gedaan.