Thijs Jonkman - Wow Factor van een Plone site vormgeven

published Oct 08, 2012

Presentatie tijdens de Nederlandse Plone gebruikersdag, 8 oktober 2012 in Musis Sacrum, Arnhem.

Meer info: Nederlandse Plone gebruikersdag 2012.

Thijs Jonkman werkt bij Pareto.

Javascript is vaak meer bijzaak bij theming, omdat Plone al een goede basis heeft. Meestal kan je de javascript van het CMS ongemoeid laten. De Plone css gebruik je vaak als basis voor de vormgeving.

De html van Plone staat verdeeld over veel bestanden die samen worden gevoegd. Theming betekende vroeger dat je die bestanden aan moest passen, wat lastig is, zeker als je als vormgever Plone niet gewend bent. Migraties worden ook ingewikkelder, omdat je alle aangepaste templates na moet kijken.

Theming nieuwe stijl gebruikt Diazo. Hiermee hoef je geen enkel bestand van Plone te wijzigen om je theme te implementeren. Het staat los van het CMS, zodat dat deel blijft werken.

Voor front-end ontwikkelaars wordt het makkelijker om Plone te themen, omdat de regels vrij veel op css lijken. Als Plone ontwikkelaar wordt het simpeler om een ontwerpbureau standaard html en css te laten aanleveren en daar zelf mee aan de slag te gaan.

Op http://ploud.com (Plone in the Cloud) kan je eenvoudig een Plone Site aanmaken en kiezen uit diverse voorbeeldthemes om te installeren.

Als je iets specifiek voor één pagina, bijvoorbeeld de nieuwspagina, moet veranderen, dan wil ik nog wel eens toch een Plone template overschrijven, omdat de Diazoregels voor de hele Plone site gelden.