Opvallend Amerikaans

published Oct 30, 2016

Column Klokgelui voor Overschiese krant.

Ik ben in oktober voor het eerst in de Verenigde Staten geweest. Wat denkt u dat het eerste was wat me opviel? Veel mensen die veel te dik zijn? Dat had ik verwacht, maar dat viel nogal mee. Alles is veel groter daar? Nou, een glas water of frisdrank bij je eten is standaard een halve liter, maar de rest bleef binnen de perken. Nee, het eerste wat mij opviel, was iets wat ik nooit gehoord had.

Het waterniveau in toiletpotten is tien centimeter hoger.

Eerst dacht ik dat de wc verstopt was, maar de tweede wc was hetzelfde. Het hoorde zo. Nu wilt u natuurlijk weten... Nee, u wilt helemaal niet weten hoe dat beviel, daar heeft u geen enkele behoefte aan.

Het is een prachtig land qua natuur. Ik was in de Rocky Mountains. Echte wildernis. Bij het ontbijt kreeg je tips mee voor hoe je moest omgaan met wilde dieren. Het zijn andere tips dan nodig in Park Zestienhoven:

  • poema: maak je groot.
  • beer: maak je vooral niet groot, want anders denkt hij 'ik kan je hebben,' maar ga rustig achteruit.
  • eland: ze zien slecht, dus ga achter een boom staan, dan denken ze 'wat een vreemde boom.'

Je kan ook achter bordjes voor Trump of Hillary gaan staan, maar dan moet je zeker weten wat de politieke voorkeur van de eland is.

Ik ben één keer naar de kerk geweest daar. Is dat nog opvallend anders? Er waren kerkbanken, die zie je hier ook. Er was een band, die heb je in de Bethelkerk ook. Van tevoren kreeg je op een blaadje de hoofdpunten van de preek uitgereikt als invuloefening. Dat heb ik pas één keer eerder gezien in Nederland. 'Abraham antwoordde ...' en als je goed oplette, wist je dat je moest invullen 'onmiddellijk.'

Het ging over Genesis 18. God belooft iets onmogelijks: de stokoude Abraham en Sara gaan een zoon krijgen. Sara gelooft niet dat God dat kan doen, omdat zij het niet kan doen. En wij denken vaak hetzelfde. Sara kreeg ongelijk. De boodschap uit Amerika: wij dienen de God van het onmogelijke.

En dat is niet opvallend Amerikaans.