Stapelgedicht

published Oct 05, 2016

Column Klokgelui voor Overschiese krant.

Een nieuw spel: kies een paar boeken uit je kast, leg ze op elkaar, en laat de titels een gedicht vormen. Als je nu vijf dichtregels hebt die met 'koken' beginnen, dan kan je dit spel beter in de bieb spelen. Glimlach vriendelijk tegen de bezorgd kijkende medewerkers en ruim na afloop je stapels boeken op de juiste plek op. Het kan heel kort:

Handboek voor schrijvers
Het zijn net mensen

Quiz voor jou en je vrienden: wie weet de meeste schrijvers bij de boeken die ik in deze column noem? Waarschuwing: ik maak het je niet makkelijk met mijn smaak.

In mijn kast staan aardig wat geschiedenisboeken, dus krijg je bijvoorbeeld:

Hitler
Churchill
Gewoon goede vrienden?

Die laatste komt overigens uit de christelijke hoek van mijn boekenkast. Ook daar kan je aardige combinaties maken:

Help, ik ben een man
Ik kan veranderen
Van binnenuit
Kalm aan en rap een beetje

Oeps, daar kwam Herman Finkers voorbij.

Het kan gauw grappig worden, maar het mooiste vind ik toch als er meer diepgang ontstaat:

Laatste woorden
Zucht
Nagelaten vertellingen

Ik vind daar een mooie lijn in zitten. En mooi dat het een christelijk boek is en een Nederlandse magisch realistische roman en een Engelse fantasy. Ik lees liever niet steeds boeken uit hetzelfde christelijke hokje, maar ook daarbuiten. Ik hoop dat dat andersom ook gebeurt. We hebben elkaar veel te vertellen.

En nu jij! Welke spannende combinatie van titels maak jij? Reacties welkom op de website.