Geestelijke strijd

published Feb 10, 2004, last modified May 18, 2007

Ook Dick Westerkamp sprak op de New Wine conferentie en wel over geestelijke strijd. Hier een samenvatting van die toespraak, de tweede van zaterdag 17 januari 2004.

Oorlog

De naam van de Heer is als een toren. Daar kan je schuilen. Het is defensief. Maar God verwacht ook dat we aanvallen. Het leven kabbelt niet maar door. Het is oorlog! Politieke en militaire machten zijn niet meer de enig belangrijke. Het gaat subtieler.

Christus claimt de hele wereld. Als in de bijbel gesproken wordt over de oorlogen des Heren, dan betekent dat het radikaal uitroeien van het kwaad. Daarbij gaat het er niet vredelievend aan toe. Als westerse, 21e eeuwse mensen vinden we dat moeilijk. Amnesty International zou het maar niets vinden, al is het een goede club. Soms moet je je leven neerleggen voor Gods doelen. Er is één vijandelijk rijk: dat van de duivel. Dat zien we vaak niet in, omdat we beïnvloed zijn door de Verlichting.

"The gift of battle." Strijd is vaak een gift, waarin je de moed krijgt om immoraliteit aan te vechten.

Confrontatie

In 1 Koningen 17 zegt Elia: Er zal geen regen komen. Dat gaat in tegen Baäl, want dat was een vruchtbaarheidsgod. Elia pakt hem aan op zijn eigen terrein. Daarna trekt Elia zich terug, naar een plek in het hart van de Baälgodsdienst. Vijandig gebied dus. Maar daar mag hij een weduwe helpen. Jaren later volgt de confrontatie met Baäl op de Karmel. Er is een overmacht aan andere priesters. Maar samen met God is Elia in de meerderheid. En God antwoordt. De overwinning volgt en daarna regen. En dan ineens is Elia depressief, 1 Koningen 19:10: "Alleen ik ben overgebleven." God zegt heel praktisch: eet en slaap. Wij zijn soms geestelijker dan God. En dan komt God in de stilte. Hij schreeuwt tegen vijanden en fluistert tegen vrienden.

Aanval

Als je de overwinning hebt behaald, wordt je juist vaak aangevallen door de duivel. Hij is puur slecht. Hij wil dood en vernietiging. Strategieën van hem zijn:

 • leugens
 • verwarring zaaien
 • aanklagen
 • verleiden
 • bederven wat goed is, bijvoorbeeld sex of sport
 • intimideren, hij doet zich sterker voor dan hij is
 • verblinden
 • isoleren

Verdediging

Hoe gaan we om met deze werkelijkheid?

 • je moet het kwaad niet opzoeken en bijvoorbeeld geen glaasje draaien.
 • Niet op het randje lopen, bv: ach, één sigaret, één spelletje maakt niets uit.
 • Niet je gedachten vullen met pulp.
 • Ken je hulpbronnen.
 • Zweer de duivel af. Die vraag werd vroeger bij dopen gesteld. Vaak gewoon de strijd om kleine dingen.

Het begint met: weten wie je bent in Christus. Wandelen op de weg die God voor jou bedoeld heeft. Jesaja 35: de heilige weg. Daar zijn geen leeuwen. Ernaast wel. Romeinen 15: er moet geworsteld worden met de duivel. Romeinen 16: de duivel wordt onderworpen.

Samenvatting

 • Er is geestelijke strijd, oorlog.
 • Soms moet je verdedigen, dan mag je schuilen bij God. Maar soms ook aanvallen.
 • Er vallen slachtoffers, het is gevaarlijk.
 • Zeker als je een overwinning hebt behaald, zal de duivel je aanvallen. Wees je bewust van zijn strategieën.
 • Blijf op Gods heilige weg.