Internet Explorer problemen

published Feb 10, 2004, last modified May 18, 2007

Microsoft Internet Explorer bleek mijn website niet goed weer te geven. Dat was niet mijn fout, maar gelukkig kon ik het oplossen. [Update: het blijkt toch niet aan Internet Explorer te liggen.]

Ik kreeg een email van Matthijs van Stappen over mijn website. Die bleek er niet uit te zien. Ik testte daarom wat uit en zag nog een paar links die niet klopten. Toen ik dit verbeterd had, kreeg ik een email van hem dat het nog steeds niet klopte. Het lag waarschijnlijk aan wat relatieve links naar documenten op mijn eigen site waar iets niet goed ging.

Okee, ik ging dus op onderzoek uit. Op mijn Linuxsysteem leek alles prima. Geen rare dingen. Dan toch maar eens Windows opstarten. Met de browser Mozilla ging ook daar alles goed. Maar Microsofts Internet Explorer deed vreemd. Links klopten niet, plaatjes werden niet weergegeven en de site was dus onbruikbaar.

Waar ligt het nu aan? Daar wordt het wat technisch, dus als je zelf geen websites maakt, mag je hier gerust afhaken. Dan zeg ik alleen nog: gebruik liever geen Internet Explorer, maar een browser die zich meer aan de standaarden houdt, zoals Mozilla of Opera.

Internet Explorer blijkt - in ieder geval bij mijn website - de relatieve links aan te vullen met http:///. Zo wordt bijvoorbeeld weblog.html door IE omgezet in http:///weblog.html. Dat is duidelijk niet de plek waar het document of het plaatje staat, vandaar alle fouten. Ik heb nu alle relatieve links omgezet naar absolute links, zodat er nu alleen verwijzingen staan als http://www.xs4all.nl/~mvanrees/weblog.html. Ik verwacht dat Explorer daar niet over gaat klagen.

Op mijn website wil ik me houden aan de geldende standaarden, zoals bijvoorbeeld verwoord door het World Wide Web Consortium. Een uitstekende plek om dit te leren, is w3schools. Alleen moet ik er niet vanuit gaan dat alle browsers zich aan de standaarden houden. En zeker niet Internet Explorer. Maar dat wist ik al.

Update

De oplossing die ik bedacht had, bleek problemen te veroorzaken. Sowieso was het lastig om die oplossing door te voeren. Maar ik kwam erachter dat het ergens anders aan lag. Ik had op elke pagina een verwijzing staan als Vrij standaard spul, maar toen ik dat weghaalde bleek Internet Explorer het ineens prima te doen. En mijn standaardbrowser Mozilla klaagde in beide gevallen nergens over, dus kennelijk kon het ook best weg.

Die code werd trouwens toegevoegd door het programma wget, dat ik gebruik in het traject van mijn computer naar de server van XS4all. Dat liet ik wat dingen doen die helemaal niet nodig waren. Dat heb ik dus veranderd. Een paar andere vage zaken zijn hiermee ook opgelost.