Veel Vervelende Virussen

published Feb 10, 2004, last modified May 18, 2007

Ik krijg de laatste tijd vrij veel mails met virussen binnen. Enkele gedachten en wat basistips.

Ik heb geen last van virussen. Althans, ik kan ongestraft emails met virussen openen zonder dat mijn systeem vastloopt, onbruikbaar wordt of zelf virussen gaat verspreiden. Want ik gebruik het operating system Linux en daar zijn nog geen virussen voor uitgevonden. Niet dat daardoor het systeem volledig veilig is, maar virussen worden in het algemeen alleen voor Microsoft Windows gemaakt en dan vaak ook alleen voor het emailprogramma Outlook. Dus ik heb nergens last van.

Hoewel: ik krijg op dit moment al gauw 20 virusemails per dag binnen op één van mijn emailadressen. En die zijn in dit geval zo'n 150 kilobyte. Ook al heb ik een redelijk snelle verbinding (ADSL via XS4all), ik heb er geen zin in om al die emails op te halen om ze vervolgens meteen te verwijderen. Gelukkig heb ik de mogelijkheid om ze al op de mailserver te verwijderen zonder ze compleet te downloaden.

Hoe komen die emails zo groot? De meesten bevatten een stukje software dat zogenaamd van Microsoft komt. De mail probeert je over te halen dat te installeren. En dat moet je dus niet doen, want dan raak je geïnfecteerd. En dat is vervelend voor jou en voor anderen, want je computer wordt dan een virusverspreider. Bovendien kan het al gevaarlijk zijn om de email te selecteren, als je emailprogramma zo ingesteld staat dat het automatisch een deel van de email laat zien en de attachments alvast opent.

Als je verdachte emails binnenkrijgt, is het verstandig op Internet op te zoeken of het een virus of een hoax (vervalsing) kan zijn. Dat kan bijvoorbeeld op de Nederlandse Virusalert pagina. Algemene tips:

  • Open geen emails van mensen die je niet kent.
  • Twijfel je of een email te vertrouwen is, raadpleeg dan pagina's als Virusalert.
  • Zorg dat je de laatste veiligheidsupdates van Microsoft hebt geïnstalleerd. Kijk op de Windowsupdate website.
  • Stel je emailprogramma zodanig in dat emails niet automatisch geopend worden, ook niet in een klein voorbeeldscherm.
Keywords
computers