Het zoeken van Gods aangezicht

published Feb 10, 2004, last modified May 18, 2007

Dit is een een samenvatting van de lezing tijdens de New Wine avond van 8 november 2003. Wat New Wine ongeveer inhoudt, zal ik aan het eind uitleggen. Maar eerst de lezing van Jan Bakker over het zoeken van Gods aangezicht, simpel gezegd: bidden en bijbellezen.

Je staat vaak ook voor jezelf te preken. Ik sprak deze week op een avond van de Navigators Studentenvereniging Leiden. Ze wilden het seizoen goed beginnen door een avond over gebed. Er werd enthousiast gezongen, de studenten gingen echt voor God. Dat is leuk om te zien.

Je vraagt je wel eens af bij kinderen van jezelf of van de gemeente: Wat zullen ze doen? Niet zozeer wat voor beroep zullen ze gaan beoefenen, maar wat zullen ze doen voor God? Het is dus leuk om te zien wat er gebeurt met die mensen. Zeker als je ziet met wat voor enthousiasme de jongeren op nieuwe mogelijkheden inspringen.

Ik had het voor hen dus over het zoeken van het aangezicht van God. Besef je wel wie je voor je hebt? Je praat niet met de eerste de beste, maar met de heilige God. Het was een goed praatje, al zeg ik het zelf! Maar later begon ik te denken: hoe zit het met mij? Was dit een persoonlijk verhaal? Vertelde ik uit eigen ervaring? Of was het gewoon een mooi, maar theoretisch verhaal?

Lees eens Jesaja 6:1-8. Dat gaat over een ontmoeting met God. Het is vol van heiligheid en ontzag. De heilige Geest overtuigt je van zonde, laat je zien wie je bent. Je wordt geconfronteerd met je trots. Je ziet dat je niets kan zonder God. Als je dat beseft bij het bijbellezen 's ochtends, dan begin je de dag goed. Ik merkte het bij het voorbereiden van een evangelisatiereis naar Oost-Europa afgelopen zomer. Er gaan dingen mis. Je staat na een tijd met je rug tegen de muur en kan maar één ding doen: naar God toe gaan.

Als je in de branding zwemt, is het wild water, maar als je een laag dieper gaat, is het rustig. Gebed kan soms ook zo moeilijk aanvoelen, alleen maar knokken. Maar je kan ook een andere beleving van gebed hebben. Je geeft je over aan God. "Stuurt u mij." Zeg dat eens, misschien in gebed samen met anderen. Het zijn sleutelwoorden. Sturen is niet alleen zenden, maar ook: richting geven. Vraag dat maar aan God. Geef het stuur van je leven uit handen. God kan je naar het zendingsveld sturen of naar het voetbalveld of waar dan ook.

God is de chauffeur, hij stuurt ons en ook onze gemeente. Gemeenten zijn zeker nodig. Je kan (en mag) best gewoon lekker genieten van God en bijvoorbeeld allerlei conferenties bezoeken, maar daar moet het niet bij blijven.

Er is van alles gaande in Gods Koninkrijk. Ik zie verschuivingen in denkpatronen. Ik zal er een paar noemen.

  • bruggen bouwen, denken over kerkmuren heen.
  • niet bezoekers tellen, maar impact.
  • toerusten van gemeenteleden
  • van onszelf dienen naar anderen dienen.
  • van veroordelen van een stad naar bidden voor die stad
  • van leraar tot leerling. Dominees mogen ook leren.

Lees Psalm 119 eens. Overal waar "wet" of "woord" staat, mag je "Jezus" invullen, want hij is het Woord en hij is de vervulling van de wet.

New Wine

Zo ongeveer zes keer per jaar is er een New Wine avond in Houten. Daar ga ik vaak naartoe. New Wine is komen overwaaien uit Engeland. Hun doel is kerken toerusten met het oog op Gods Koninkrijk. Voor de avonden is er voor de volgende vorm gekozen. Er is veel aandacht voor aanbidding van God door te zingen. Ook is er een spreker. Als je wil, kan je voor je laten bidden.

Er is een site voor New Wine in ontwikkeling. Kijk daar voor wat meer informatie.